stravično bezumlje

Zločin iz mržnje potresao Ameriku: Ovo su bile zadnje riječi ubijenog dječaka

18.10.2023 u 18:49

Bionic
Reading

Stotine ljudi pojavile su se na košarkaškom igralištu u američkom gradiću Plainfieldu u saveznoj državi Illinois kako bi odali počast netom preminulom zaljubljeniku u taj sport, šestogodišnjem Wadei Al Fayoumeu, dječaku koji je nasmrt izboden zbog svog muslimanskog porijekla

Dječakov otac, Oday Al-Fayoume, okupljenima se kratko obratio na arapskom, objasnivši da je učio engleski jezik upravo od svog sina. Dan nakon što mu je sin pokopan, pokazao je na fotografiju s njegovog rođendana, snimljenu nekoliko dana prije ubojstva. 'Znate li što Wadea radi na ovoj slici? Čeka da kompletiram drugu polovicu srca', kazao je, podižući ruke i formirajući oblik srca.

Wadea je primio 26 uboda nožem, a zadao mu ih je pomahnitali 71-godišnji stanodavac Joseph M. Czuba. Majka ubijenog dječaka, 32-godišnja Hanaan Shahin, također je pretrpjela više od desetak uboda nožem, ali je preživjela. Majka i sin bili su 'na meti osumnjičenika jer su muslimani i zbog aktualnog bliskoistočnog sukoba Hamasa i Izraela', priopćio je šerifov ured. Stanodavac je optužen, među ostalim, za ubojstvo i zločine iz mržnje.

Wadea je rođen u SAD-u, a roditelji su mu iz Zapadne obale. Nekoliko djece prisustvovalo je bdijenju u utorak, uključujući malog dječaka koji je držao znak s natpisom 'Ja nisam prijetnja' i obojenim crtežom palestinske zastave, izvještava CNN.

Cynthia Glass, majka Wadeinog najboljeg prijatelja, kroz suze je rekla da je njezin sin Dexter bio uglavnom neverbalan, a 'Wadea' je bila jedna od njegovih prvih riječi.

Wadea Al Fayoume Izvor: Profimedia / Autor: Kamil Krzaczynski / Getty images / Profimedia

'Ovdje se radi o dva dječaka koja se više nikada neće moći igrati zajedno. Nikada više neće moći sjediti jedno pored drugoga u razredu. Nikad se više neće zajedno voziti autobusom', rekla je majka, dodajući da bi svi morali učiti od te djece. Zagrlio ju je Wadein otac.

Imam Hassan Aly rekao je da 'Wadea' u prijevodu znači - miroljubiv, 'ali on nije doživio mir na ovom svijetu'.

'Ali mi čvrsto vjerujemo da on sada počiva u vječnom miru uz nedužnu djecu Gaze i drugu nevinu djecu i civile koji su nedavno izgubili živote u nasilju', poručio je imam.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Najviši muslimanski dužnosnik u administraciji predsjednika Joea Bidena, Dilawar Syed, napomenuo je da je Biden bio vrlo jasan: 'Nema mjesta za mržnju u Americi':

'Predsjednik je činio i nastavit će činiti sve što je u njegovoj moći u borbi protiv islamofobije i antisemitizma u našoj naciji', kazao je, ali ga je prekinula vika predstavnika lokalnog društvenog centra Al Aksa, koji je poručio da fokus treba biti na žrtvi. 'Prije nego što je Wadea bio Palestinac, Amerikanac ili musliman, bio je čovjek i to nas spaja', rekao je.

Nikome nije jasno što se dogodilo stanodavcu Czubi jer je bio prijatelj obitelji i volio je dječaka te provodio dosta vremena s njim. No 11. listopada Czuba je rekao svojoj ženi da želi da se Wadea i njegova majka isele iz kuće. Ona je ispričala istražiteljima da je Czuba vjerovao da su u opasnosti i da će Shahin pozvati svoje palestinske prijatelje ili obitelj da im naudi.

Majka ubijenog dječaka rekla je vlastima da joj je Czuba u subotu, nekoliko trenutaka prije napada, rekao da je ljut na nju zbog onoga što se događalo u Jeruzalemu, a ona mu je odgovorila: 'Pomolimo se za mir.' Tada je podivljao i napao je nožem. Pobjegla je u kupaonicu, odakle je nazvala policiju. Za to vrijeme njezin sin je izboden.

Wadea se volio igrati svojim igračkama, bojiti i igrati bilo koju igru​ loptom. Opisivali su ga kao toplo, ljubazno i zaigrano dijete, jako vezano za svoje roditelje. I u posljednjim trenucima pokušao je utješiti majku.

'Mama, dobro sam', bile su njegove posljednje riječi.