na dnevnom redu

Izrael se žestoko protivi primanju Palestine u UN: Što je sljedeće, članstvo ISIS-a?

08.04.2024 u 20:05

Bionic
Reading

Izraelski veleposlanik pri UN-u u ponedjeljak je žestoko osudio palestinski zahtjev za članstvom u toj međunarodnoj organizaciji, u trenutku kad je Vijeće sigurnosti službeno počelo razmatrati taj zahtjev koji ima malo šansi za uspjeh.

"Vijeće sigurnosti trenutačno raspravlja o priznanju 'palesti-naci' države", oštro je dobacio Gilad Erdan s govornice Opće skupštine, smatrajući da bi udovoljavanje tom zahtjevu bila "najgnusnija nagrada za najgnusnije zločine“.

Samo razmatranje ovog zahtjeva "već je pobjeda" za one koji su izveli i podržali Hamasove dosad neviđene napade na Izrael 7. listopada, dodao je. "Što je sljedeće, članstvo ISIS-a u UN-u?", upitao je.

Smatra da je zamisao da se Palestincima dodijeli status države oprečna ideji dolaska do "trajnog rješenja za pregovaračkim stolom“, što je proces koji je u zastoju već deset godina.

Izraelska vlada protivi se rješenju dviju država, koje zastupa velika većina međunarodne zajednice, uključujući Sjedinjene Države.

Palestinci u Ujedinjenim narodima imaju status "države nečlanice-promatrača" od 2012. Prošlog su tjedna službeno oživjeli zahtjev iz 2011. za punopravno članstvo u UN-u.

Vijeće sigurnosti sastalo se u ponedjeljak kako bi započelo proces revizije.

Da bi zahtjev bio uspješan, najprije je potrebna pozitivna preporuka Vijeća sigurnosti (najmanje 9 glasova za, bez veta ijedne stalne članice), kao i dvotrećinska većina glasova Opće skupštine.

No promatrači sumnjaju da će inicijativa proći fazu Vijeća zbog stajališta Sjedinjenih Država koje su se već usprotivile tom pristupanju 2011. godine.

"Naše se stajalište nije promijenilo", odlučno je u ponedjeljak izjavio zamjenik američkog veleposlanika Robert Wood, ponavljajući da se priznanje palestinske države mora obaviti u okviru sporazuma s Izraelom, a ne u UN-u.

Prošli tjedan naglasio je da su Sjedinjene Države "ograničene američkim zakonom" koji nalaže da financiranje UN-a treba "biti ukinuto ako Vijeće sigurnosti odobri pristupanje palestinske države izvan bilateralnog sporazuma".

“Sve što tražimo je da zauzmemo mjesto unutar zajednice naroda koje nam pripada”, kaže sa svoje strane palestinski veleposlanik pri UN-u Riyad Mansour, koji očekuje glasanje u Vijeću sigurnosti 18. ožujka.