PORUKE IZ VUKOVARA

'Željezni' biskup koji se ne libi političarima sve sasuti u lice čest je gost u Hrvatskoj. Tko je Egidije Živković?

19.11.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Propovijed biskupa Željeznog, grada u austrijskom Gradišću poznatog po jakoj hrvatskoj nacionalnoj manjini koja je još prije 500 godina u tom dijelu Europe, na tromeđi Austrije, Mađarske i Slovačke, našla svoj dom, Egidija Ivana Živkovića, a izrečena u nedjelju na Memorijalnom groblju u Vukovaru, odjeknula je u hrvatskoj javnosti. Pomoću šaljivih doskočica biskup je poslao jasnu kritiku hrvatskim političarima i to mu nije prvi put

Na početku je spomenuo svoje 500 godina stare hrvatske gene i medijima rekao da neće pjevati 'geni, geni kameni', ali će zato govoriti 'geni, geni hrvatski'. 'Nadam da mi nitko neće danas isključiti mikrofon', kazao je biskup Živković, indirektno pecnuvši prisutnog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Podsjetnik je to na jedini događaj koji je bacio sjenu na veličanstven doček srebrnih sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ovog ljeta, kad je razglas isključen nakon što je Marko Perković Thompson na bini htio otpjevati tu svoju uspješnicu.

Ovaj 55-godišnji biskup izrekao je u Vukovaru niz snažnih i jasnih poruka. Iako očito voli Thompsonov opus, jer je parafrazirao i njegovu pjesmu 'Moj Ivane', Živkovića se sigurno ne može svrstati u kalupe.

Biskup protiv žice na granici

Govori o oprostu, pomirbi te apelira na odbacivanje kolektivne krivnje kompletnog srpskog naroda za agresiju. Opet, jasno je da je prije svega antikomunist, a neprovedenu lustraciju spomenuo je jučer, ali i ranije. Uz to je na naslovnice 2016. došao oštrim protivljenjem postavljanju žice na austrijsku granicu kako bi se spriječio ilegalni ulazak migranata u tu zemlju.

'Granična ograda koju gradi Austrija kako bi spriječila migrante da prelaze austrijsku granicu iz Mađarske imat će u sebi katoličku rupu nakon što je biskup odbio dati vlastima dozvolu za gradnju ograde na crkvenoj zemlji', pisali su mediji.

Biskup kojeg se spominje upravo je Egidije Ivan Živković, čija se biskupija Željezno prostire na tom pograničnom području. Tada je kazao kako Crkva odbija suradnju s vlastima po pitanju gradnje ograde jer je to protivno evanđelju.

U Udbini o abortusu i istospolnim brakovima

Biskup Živković održao je i propovijed u Nacionalnom svetištu, crkvi hrvatskih mučenika u Udbini 2012. 

'Crkva mora poput proroka stati na stranu istine, bez obzira na cijenu koju će za to morati platiti. Kada stvari nazivamo njihovim pravim imenima, kada kažemo da je abortus ubojstvo, a ne pravo žene da raspolaže svojim tijelom, da su istospolni brakovi i njihovo usvajanje djece izopačenje ljudske prirode, a ne dostignuća suvremene demokracije, da je poigravanje genetikom pokušaj čovjeka da se igra stvoritelja, a ne napredak znanosti, onda nam kažu da smo zaostali i konzervativni, da ne razumijemo ništa, da smo kočničari na putu u nejasnu i zamagljenu budućnost', poručio je biskup Egidije, dodajući da se boji za budućnost Europe u čijem se ustavu ne smije spomenuti ime Božje, ali i za Hrvatsku bez kršćanskih vrijednosti.

'Ograda je kontradiktorna duhu evanđelja. To je jasna poruka pape Franje Europi, a posebice biskupijama koje su bile desetljećima u sjeni željezne zavjese', kazao je Živković. Smatra da problem ilegalnih migracija treba rješavati u njihovom korijenu te da treba spriječiti namjernu destabilizaciju Bliskog istoka i spriječiti trgovinu i krijumčarenje ljudima.

Biskup Živković visoko je rangiran u hijerarhiji Austrijske biskupske konferencije, no u isto vrijeme zaštitnik je hrvatskog identiteta među gradišćanskim Hrvatima, koji su na to područje došli prije 500 godina bježeći pred Turcima.

  • +14
Egidije Ivan Živković Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

'Ovi moderni dioklecijani žele izbaciti Boga iz ljudskog društva'

Živković, koji je za biskupa zaređen 2010., u posljednje vrijeme čest je gost većih crkvenih slavlja u Hrvatskoj. Prvi put predvodio je misno slavlje za blagdan sv. Duje u Splitu 2012. 'Car Dioklecijan je bio čovjek koji se borio protiv kršćanstva, uvjeren kako tu novu religiju treba progoniti i uništiti jer se protivi dotadašnjoj slici i poimanju života i svijeta... Ovi moderni dioklecijani žele izbaciti Boga iz ljudskog društva kako bi ljudski bogovi mogli kontrolirati početak i kraj života, kako bi ono što je neprirodno postalo prirodno, a zlo dobro… Danas nas, istina, ne progone i ne ubijaju, kao što su to činili u vrijeme cara Dioklecijana i u razdoblju komunističke diktature, ali i danas vrijede Kristove riječi: 'Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Recite ljudima: Približilo se Kraljevstvo Božje!'', kazao je biskup Egidije.

Istaknuo je kako 'suvremeni dioklecijani na različite načine – perfidne i prikrivene, ali i javne i otvorene – žele umanjiti vjeru, svesti ju na osobnu stvar pojedinca i maknuti ju iz javnosti', pri čemu se 'stvara mentalitet koji pogoduje obezvrjeđivanju i zatiranju evanđeoskih vrijednosti i donošenju zakona koji su u izravnoj suprotnosti s kršćanskim poimanjem života', kazao je u propovijedi u Splitu.

Iako su njegove poruke snažne i jasne, biskupov ton je blag. Često se šali, a mada to nije uobičajeno, njegove propovijedi u Hrvatskoj prekidane su pljeskom.

Jaka poruka iz Vukovara

Tako je bilo jučer u Vukovaru. 'Veliko zlo je danas vezano uz pitanje nestalih. Vi odgovorni, kada ćete napraviti minimum ljudskoga pijeteta i dostojanstva i vratiti kosti 1952 zarobljene, mučene i ubijene duše?... Izbacite tu kost iz svoga grla koja vas blokira u svim dobrosusjedskim pregovorima. Nemamo drugoga puta nego put priznanja istine, put praštanja i pomirbe, put novoga početka u Isusu Kristu', poručio je biskup.

Egidije Ivan Živković u Vukovaru Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Zločince boli nečista savjest i vjernička moć praštanja. Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja', rekao je Živković i pozvao da se ne generalizira. 'Nikada ne optužujte cijeli narod. Za zlo u Vukovaru nije kolektivno kriv srpski narod jer u ovim grobovima leže i Srbi koji su bili lojalni svojoj rodnoj domovini Hrvatskoj. Bol, sram, zločin i rat su učinili oni koji su htjeli pokoriti slobodu hrvatskoga naroda. U Vukovaru je počela velika nepravda, zato mora ovdje započeti i korektna sudska pravda, koja ne smije biti poticana samo prosvjedima. Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde', poručio je.

'Ako ne ispunite zavjete mrtvih, onda se u Vukovaru šećete kao plaćeni glumci, koji samo plaču radi scene i javnosti. Na čišćenje vas obvezuju uplakane vukovarske majke i udovice koje su svoje sinove i muževe ugradile u temelje slobodne Hrvatske', istaknuo je. Dotaknuo se i iseljavanja mladih, ali i lustracije te ispraznih političkih sukoba.

'Probudite se, ode brod ukrivo'

'Otvorite arhive, a zatvorite nečasne arhivare. Bez čistih računa nema čiste budućnosti i mira. Europa se čudi vašem prljavom kazalištu koje još uvijek nema završnoga čina i lustracije. Blaženi progonjeni čekaju svoju pravičnost', rekao je biskup. 'Obrišite stakla ponekad zamagljena osobnim interesima', poručio je okupljenim političarima.

Živković je predvodio euharistijsko slavlje i na Festi sv. Vlaha 2017. u Dubrovniku, kad je također progovorio o iseljavanju. 'Čujem da se iselilo više od sto tisuća Hrvata. Napuštaju hrvatsku plovidbu. Ako se ovako nastavi, Hrvatska će se vrlo brzo potopiti šapatom. Kao uplakana starica bez djece, ona će sjediti sama kraj bisera Južnoga mora, tužno jecajući: 'Ej, ti tamo Velebite, zaustavi moje dubrovačko dite.' Političari i pastiri! Ugledajte se u kapetana Vlaha. Uhvatite se kormila i navigacije. Vi ste čuvari i kapetani Hrvatske koja se kao stari brod usidrila kraj obala lijepoga Jadrana. Uludo narod vesla ako kapetan spava na kormilu. Probudite se, ode brod ukrivo. Slomit će se, nasukat će se i potopit će se. Kapetane Vlaho, molim te, preuzmi ti kormilo i čuvaj ovaj brod od potopa, a putnike od bure i nevere!', zavapio je tada.

Bavite se srcima, ne pločama

Iste godine u rujnu u Ludbregu je pred okupljenim političarima jasno progovorio o lustraciji koja u Hrvatskoj nije provedena.

Poručio je u propovijedi kako Hrvatska danas treba najviše zajedništvo i dijalog te istaknuo da 'ljudi krvavih ruku, koji su proizvod okrvavljene ideologije, ne mogu voditi časno ovaj narod i Hrvatsku'. 'Recite im stop. Europa je to odavno rekla. Dajte se voditi onima koji su čistih ruku. Dajte mladima priliku, dajte mudrijima politiku, dajte siromašnijima od sebe bogatstvo. Ne bavite se kamenim i limenim pločama i sekularizmom. Bavite se ljudskim srcima i optimizmom. Vrijednosti i znakovi iz Domovinskog rata ne smiju se čupati iz temelja slobodne Hrvatske.'

Pitao je političare kad će imati hrabrosti staviti lustraciju pred oči i lice Europske unije te im poručio da se prestanu baviti 'pločama i brojanjem krvnih zrnaca'.

Biografija biskupa Živkovića

Austrijski biskup i teolog Egidije Ivan Živković (njem. Agidius Johann Zsifkovics) rođen je u gradišćanskom Novom Gradu (Güssing) 16. travnja 1963. godine, a odrastao je u Stinjačkom Vrhu (Hackenberg), u kojem je i završio osnovnu školu. Filozofiju i bogosloviju studirao je u Beču i Zagrebu, a za svećenika se zaredio 1987. godine. Na fakultetu je, kao što je to jučer otkrio, bio prijatelj aktualnog đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića.

Nedugo nakon zaređenja Živković postaje tajnik ondašnjega biskupa Željeznoga Štefana Lászlóa, nakon čega odlazi na daljnje studije u Rim te doktorira crkveno pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Po povratku, 1992., službuje kao vicekancelar, a potom i kancelar biskupskog ordinarijata u Željeznom (Eisenstadt), a istodobno obavlja dušobrižničku službu u župi Prodrštof (Wulkaprodersdorf), dok dvije godine kasnije preuzima vodstvo Odsjeka za hrvatsku jezičnu skupinu u biskupskoj kuriji Željeznog, kao i uredništvo biskupske revije gradišćanskih Hrvata, Glasnik.

Pet godina kasnije omiljeni duhovnik gradišćanskih Hrvata postaje generalni tajnik Austrijske biskupske konferencije. Za biskupa Željezanske biskupije zaređuje ga 25. rujna 2010. u katedrali sv. Martina u Željeznom kardinal Christoph Schönborn, a zanimljivo je kako kao čest gost hrvatskih vjernika u domovini vodi mise na standardnom jeziku Hrvata iz austrijskog Gradišća.