REAKCIJE NAKON GOVORA U ALŽIRU

'Željeli bismo da Hollande ide dalje u svojim izjavama'

20.12.2012 u 21:53

Bionic
Reading

Oprezni, a neki bi rekli, odmjereni govor francuskog predsjednika Françoisa Hollandea u Alžiru pred tamošnjim parlamentom o patnjama alžirskog naroda tijekom razdoblja francuske kolonizacije izazvao je čitav niz oprečnih reakcija

'Svojim govorom nije negirao ni prošlost ni budućnost', izjavio je alžirski ministar vanjskih poslova Mourad Medelci govoreći o 'kulturi mira i poštivanju drugog', a parlamentarci su pozdravili 'napredak' u govoru francuskog predsjednika.

Nekadašnji predsjednik Alžirske lige za obranu ljudskih prava i aktualni zastupnik opozicijske stranke Front socijalističkih snaga, Mustafa Bouchachi, tvrdi da je Hollande 'na određeni način priznao odgovornost Francuske za brojne zločine počinjene tijekom kolonizacije'.

'Željeli bismo da je gospodin Hollande išao nešto dalje. No unutarnje ravnoteže u francuskoj državi nisu mu dopustile da spomene isprike u bližoj budućnosti.' Hollande je naime već tijekom prvog dana svog posjeta jasno naznačio da nije došao u Alžir ispričati se.


U Francuskoj su Hollandeovi socijalisti naravno stali uz 'povijesne izjave' predsjednika te su dodali da se ne radi o posjetu kajanja, već o bistrom pogledu na zajedničku povijest Francuske i Alžira. Konzervativni UMP, pa i krajnje desni Nacionalni front, drže da Hollande nije dovoljno govorio o pozitivnim aspektima kolonizacije u Alžiru te da su očekivali i da spomene patnje francuskog naroda tijekom Alžirskog rata za nezavisnost.

Ukratko, za njih se, unatoč povijesnom iskoraku francuskog vodstva koje se polako, veoma polako, suočava s vlastitom poviješću kolonizatora, radi tek o jednoj strani povijesne istine.

Na određeni način, Hollande je htio uspjeti tamo gdje su njegovi prethodnici zakazali. Le Monde podsjeća da je Jacques Chirac bio 2003. i 2004. godine primljen s oduševljenjem, no sljedeće se godine pojavio zakon kojim se u školske udžbenike htjela upisati 'pozitivna uloga' kolonizacije, što je dovelo do novog pogoršanja francusko-alžirskih odnosa.

Nicolas Sarkozy izazvao je sličnu pomutnju zbog posjeta udruge harkija (alžirskih vojnika koji su služili u francuskoj vojsci tijekom rata za nezavisnost). Naime, Hollande se u svom govoru jako trudio odati počast stotinama tisuća žrtava Alžirskog rata za nezavisnost, kojem se, nota bene, u Francuskoj tek krajem devedesetih počelo savjesno pristupati, i pritom nikoga ne uvrijediti. Pokušaj je to čiji doseg nužno ostaje parcijalan.