ne osjeća se krivim

Sarkozy na sudu zanijekao optužbe za nezakonito financiranje kampanje

24.11.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u petak na pariškom žalbenom sudu da se ne osjeća krivim za optužbe za koje ga se tereti, pokušavajući poništiti presudu iz 2021. za ilegalno financiranje predizborne kampanje

Sarkozy je u rujnu 2021. dobio godinu dana zatvora, no kazna je suspendirana dok ne završi žalbeni proces. "Odlučno odbacujem bilo kakvu kaznenu odgovornost", rekao je. "Niječem da sam znao za bilo kakve prijevare", dodao je. "Važna mi je istina. Do sada nisam uspio uvjeriti. Želim istinu."

Bivši predsjednik, na dužnosti od 2007. do 2021., niječe optužbe da je njegova konzervativna stranka Republikanci, tada poznata kao UMP (Savez za narodni pokret), surađivala s tvrtkom za odnose s javnošću Bygmalion kako bi prikrila pravu cijenu njegove predizborne kampanje.

Sarkozy je krivnju prebacio na neke članove svoje predizborne kampanje. "Nisam izabrao nijednog dobavljača, nisam potpisao nijednu ponudu, nijedan račun", rekao je sucima u petak, govoreći glasno i gestikulirajući.

Francuska ima stroga pravila za potrošnju u kampanjama. Tužitelji tvrde da je tvrtka račune slala UMP-u umjesto kampanji. Tvrde da je Sarkozy za predizbornu kampanju 2012. potrošio 42,8 milijuna eura, gotovo dvostruko više od dopuštenog.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'