dobre vijesti!

Želite promijeniti liječnika? Sad to možete sa samo par klikova

19.02.2024 u 08:38

Bionic
Reading

Od ove godine građani mogu jednostavnije promijeniti svog liječnika primarne zdravstvene zaštite (obiteljska medicina, ginekolog, pedijatar, stomatolog) - točnije mogu to učiniti online bez odlaska liječniku kojeg žele odabrati ili u HZZO

Promjena liječnika primarne zaštite može se obaviti putem sustava e-građani i e-HZZO, i to jednom godišnje. Građani, kao i dosad, za to ne moraju navoditi nikakav razlog, a ako to namjeravaju učiniti prije isteka 12 mjeseci, razlog promjene je nužan.

Drugim riječima, na mrežnim stranicama HZZO-a dostupan je elektronički obrazac Izjave o izboru/promjeni izabranog doktora, odnosno e-izjava koju treba ispuniti i poslati elektroničkim putem, piše Jutarnji.

Među ostalim, osoba koja mijenja liječnika treba navesti novoizabranog doktora, a on je ne može odbiti ako ima manje od 1700 pacijenata. Naime, na stranicama HZZO-a građanima je dostupan popis liječnika PZZ-a uključenih u zdravstvenu mrežu, a pored njihovih ambulanti nalaze se i oznake o tome imaju li manje ili više od 1700 pacijenata o kojima se skrbe ili su pak doslovno pretrpani jer imaju više od 2000 pacijenata.

Zelenom bojom označeni su liječnici koji još mogu primati pacijente, narančastom oni koji imaju više od 1700 pacijenata, a crvenom oni koji već imaju maksimum, odnosno 2125 pa i više. Prije isteka roka od godinu dana liječnik se može promijeniti ako je osiguranik primjerice promijenio mjesto prebivališta, ako njegov liječnik ode u mirovinu, u slučaju poremećenih međuljudskih odnosa...