jug pojasa gaze

Izrael okružio Kan Junis: Gađaju područje oko bolnica, ljudi traže nova skloništa

25.01.2024 u 16:09

Bionic
Reading

Izrael je u četvrtak tenkovima gađao područje oko dviju bolnica u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, primoravši raseljene ljude da potraže nova skloništa, u ofenzivi, kako tvrdi izraelska vojska, protiv militanata islamističkog pokreta Hamas.

Grad je sada u okruženje izraelskih obrambenih snaga (IDF) i pod stalnom zračnom i kopnenom paljbom, rekli su stanovnici Kan Junisa.

Prema zdravstvenoj službi Gaze, pod kontrolom Hamasa, u posljednja 24 sata je u Kan Junisu poginulo 50 ljudi, uključujući i dvoje djece.

Palestinski bolničari tvrde da je IDF odsjekao i gađa mete oko dviju još uvijek funkcionalnih bolnica, Naser i Al-Amal, i ugrožava liječnike, pacijente i raseljene koji su u njima potražili utočište, dok Izrael tvrdi da Hamas koristi bolničke prostore kao paravan za svoje baze.

Islamisti i medicinsko osoblje to negiraju i tvrde da zbog opsade spasilačke ekipe ne mogu doći do ranjenih i mrtvih.

Većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze je sada stješnjena u Kan Junisu i gradićima sjeverno i južno od njega, nakon što su zbog borbi izbjegli sa sjevera enklave.

U srijedu je UN objavio da su izraelski tenkovi pogodili UN-ovu zgradu u kojoj su bili smješteni raseljeni te da je poginulo najmanje devet a ranjeno 75 ljudi. Izrael odbacuje da su za taj napad odgovorne njegove snage i tvrdi da je granatiranje pokrenuo Hamas.

Izrael je također naveo da Hamas ima "zapovjedne i kontrolne centre, isturene polože te svoj sigurnosni stožer" u blizini, u "gusto naseljenom" području s civilima te u prostorima nekoliko bolnica u kojima su aktivni militanti Hamasa.