TRAŽI SE I REFERENDUM

Zbog zatvaranja odlagališta otpada Bračani dižu ustavnu tužbu, buni se priključio i HDZ

26.04.2019 u 17:12

Bionic
Reading

Grad Supetar na Braču, jedan od pogođenih nedavnom odlukom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića o zatvaranju 27 nesaniranih odlagališta otpada diljem Hrvatske, idućeg tjedna pokrenut će ustavnu tužbu i zatražiti stavljanje ove odluke van snage. Potvrdila je to za tportal gradonačelnica Ivana Marković

'Iako kao gradonačelnica imam ovlasti samostalno podići ustavnu tužbu, na zahtjev vijećnika o tome ćemo dodatno raspraviti na sjednici Gradskog vijeća 5. svibnja', kazala je Marković.

U Supetru su izrazito nezadovoljni Ćorićevom odlukom o zatvaranju odlagališta u Pučišćima, na drugom kraju otoka, jer ona predviđa da će se kompletan brački otpad u idućim godinama odlagati na njihovom odlagalištu, premda ono ima ograničen kapacitet i čak i s dosadašnjim količinama teško će dočekati otvaranje budućeg Centra za gospodarenje otpadom u mjestu Lećevica.

'Smatramo da je ovom odlukom nadležno ministarstvo grubo i neproporcionalno ušlo u djelokrug jedinica lokalne samouprave. Ona je donesena u suprotnosti s Ustavom koji određuje da se prije nego što stupe na snagu, zakoni i drugi propisi državnih tijela ne mogu imati povratno djelovanje, ali je u suprotnosti i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kojom je određeno da su nadležna tijela dužna pravovremeno i na odgovarajući način pitati lokalne jedinice za mišljenje prilikom pripreme i donošenja odluka koje ih se neposredno tiču, a posebno kada se radi o pitanjima iz djelokruga tih vlasti', objašnjava Marković za tportal.

Najavila je da će se protiv spomenute Ćorićeve odluke 'boriti do kraja'.

Kako smo već pisali, ministar zaštite okoliša u posljednjim danima prošle godine donio je odluku o zatvaranju 27 nesaniranih odlagališta, što je otprilike četvrtina ukupnog broja koji je po obvezama prema Europskoj komisiji već trebao prestati s radom. Problem jest da će se otpad s njih preusmjeravati na obližnja odlagališta koja su također mahom nesanirana i po svemu sudeći nemaju dovoljan kapacitet. Kasni i izgradnja centara za gospodarenje otpadom, pa je cijeli sustav na vrlo klimavim nogama.

Sannirat će postojeći deponij

Odluka je prošla gotovo nezapaženo sve dok se na terenu nisu ukazali inspektori, a potom je zabilježeno veliko nezadovoljstvo u nekim gradovima i općinama poput Starog Grada na Hvaru - gdje nemaju kapacitet za provedbu - ili Vrgorca, gdje smatraju da se pogodovalo Imotskom na štetu njihovog grada.

U ovim trenucima ona se provodi tek djelomično. Rampa je formalno spuštena u Svetom Ivanu Zelini, Cetingradu, Plaškom, Slunju, Hrvatskoj Dubici, Jasenovcu, Dvoru, Gvozdu, Čazmi, Zaboku, Bedekovčini, Mariji Bistrici, Perušiću, Donjem Lapcu, Plitvičkim Jezerima, Karlobagu, Povljani, Biogradu na Moru, Gračacu, Drnišu, Kistanjama, Starom Gradu, Sućurju, Komiži, Pučišćima, Vrgorcu i Smokvici.

Osim ustavne tužbe, u Supetru na Braču najavili su i da u idućim mjesecima pokreću postupak natječaja za odabir izvođača radova za sanaciju svog deponija, odnosno da nastavljaju s provođenjem svog Plana gospodarenja otpada. Kada bi prihvatili otpad s druge polovice otoka, sve ove dokumente i razne projekte morali iznova izrađivati.

Baričević (HDZ): 'Pogriješila je i Marković'

Zanimljivo je da se otporu prema Ćorićevoj odluci priključila i oporba u Supetru predvođena upravo HDZ-om: svi vijećnici podnijeli su zahtjev za raspisivanjem lokalnog referenduma. Pitanje glasi: 'Želite li na svom deponiju u Supetru primati otpad iz drugih sedam bračkih općina?'.

'Ovo nije isključivo greška ministra Ćorića jer on postupa prema ranije usvojenim dokumentima, nego i gradonačelnice Marković koja je 2014. godine pristala na djelomičnu sanaciju i ostavljanje plohe na našem odlagalištu, vjerojatno računajući da će ondje primati otpad iz drugih općina te ubirati rentu za to', tvrdi predsjednica supetarskog HDZ-a Danica Baričević.

'Kako bismo bili sigurni da ona zaista ne želi smeće, nametnuli smo referendum. Ljudi su nezadovoljni i ne žele novih deset tisuća tona otpada godišnje na dva kilometra od Supetra, neposredno uz svoje maslinike, OPG-ove i turističke sadržaje', dodaje Baričević.

Potencijalno referendumsko pitanje Grad Supetar po svemu sudeći će proslijediti ministru uprave Lovri Kuščeviću, Bračaninu iz obližnjih Nerežišća, koji bi trebao odlučiti je li ono zakonski dopušteno.