par tisuća ljudi

Završnica hadža u Meki u sjeni pandemije covida

30.07.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Muslimanski hodočasnici u četvrtak su se okupili u Meki u završnici hodočašća koje se ove godine održava u vrlo smanjenjem obimu zbog pandemije koronavirusa. Tek nekoliko tisuća ljudi sudjeluje na godišnjem hadžu u Meki, najsvetijem mjestu islamske vjeroispovijesti u koje se uobičajeno slije do 2,5 milijuna vjernika.

Autobusi su hodočasnike dovozili već u četvrtak rano ujutro na brdo Arafat, 20 kilometara istočno od Meke, pod vrlo strogim higijenskim mjerama. Saudijska državna televizija prikazala je snimke liječnika koji provjeravaju temperaturu hodočasnika po dolasku.

Vlasti te zemlje sterilizirale su šatore u kojima se smještaju hodočasnici na brdu Arafat, prenijela je državna televizija al Su-Ekhbariya. Vjeruje se da je na tom brdu prorok Muahmed prije 14 stoljeća održao posljednju propovijed.

Muškarci su odjeveni u jednaku bijelu odjeću (ihram), a žene odijevaju ležerniju odjeću i ne smiju nositi nikakav nakit niti šminku.

Time simbolički odbacuju svjetovna bogatstva i priznaju jednakost. Vjernici cijeli dan borave na brdu Arafat moleći se Bogu za oprost. Hadž je jedan od pet stupova islama i obveza svakog muslimana jednom u životu, ako za to ima novca i dovoljno tjelesne snage za putovanje.

Ovogodišnji hadž počeo je u srijedu i održava se u sjeni straha od pandemije koronavirusa.

U težnji da spriječi širenje epidemije, Saudijska Arabija ograničila je broj hodočasnika dopustivši dolazak u Meku samo Saudijcima i strancima koji već žive u toj monarhiji.