KOMENTAR BORISA BECKA

Zašto između svakodnevnih čudesa i jednoga čuda biram Uskrs?

Boris Beck
Boris Beck
Više o autoru

Bionic
Reading

I znanost, kao i religija, ima mračnu, birokratiziranu i otuđenu stranu, a na kraju će nam doći i glave, kaže tportalov komentator. Znanstvenici su danas u istom položaju u kakvom su bili svećenici u Babilonu, kad su podanicima objavljivali proročanstva što su saznali na vrhu svoje nedodirljive kule. Sve šire odbacivanje znanstvenih spoznaja, zaključuje, treba promatrati u sklopu toga što znanost pripada eliti, a elite se nikad nisu iskazale u brizi za ljude

Uvijek me nerviraju članci i intervjui znanstvenika koji tumače da nema Boga jer ga oni nisu dokazali. A uoči ovog Uskrsa baš su zaredali fizičari koji se razumiju u metafiziku, logičari koji izvrdavaju logiku i geolozi koji znaju sve o vjeronauku.

Moderna znanost, kako ju je definirao njen otac Francis Bacon u 17. stoljeću, temelji se na tome da se svako opažanje može ponoviti i tako provjeriti. Ta je metoda dovela do silnog uzleta tehnologije, povećala nam zdravlje, produžila život, umnožila informacije i zatrpala gadgetima. No, krivo je misliti da je obuhvatila sve znanje.

Znanost, naime, vidi nešto tek drugi put – ono što se pojavljuje samo jednom, znanost ne može opisati. Zbog toga jedinstveni događaji – poput rođenja, ljubavi, života, umjetnosti, čuda ili smrti – ostaju izvan njezina vidokruga. Uskrsnuće je upravo takav događaj, jedinstven i neponovljiv. Ne može se snimiti, izmjeriti i ponoviti u laboratorijima. Znanstveniku je to izvan ingerencija, kao Bachovi korali, pa kaže da se nije dogodilo.

Zar je svijet logičan i neproturječan?

Osim toga, svaki znanstvenik zna da je znanost slična zakonodavstvu – riječ je o procedurama koje se kreću unutar neke paradigme. Pošteni znanstvenik poštuje procedure i nada se približiti istini, kao što se i pošteni sudac drži zakona i nada približiti pravdi. Oni to uspijevaju onoliko koliko su dobre njihove paradigme i koliko sustav nije korumpiran.

No, znanost je utemeljena na eksperimentu, a ne na Božjoj objavi. Tvrditi da nešto utemeljeno na eksperimentu nije uspjelo dokazati nešto nije podložno eksperimentu, isto je kao da kažete da na kišni dan pada kiša. To je tautologija, uvijek istinita i zato besmislena.  

Uopće, svi su logički sustavi zatvoreni u sebe. Nama znanstvenik, ili čak filozof, kaže da je sebi sklopio logičan i neproturječan sustav, i da u njemu nema mjesta za Boga. Pa što onda? Po čemu znamo da je taj sustav istinit? Zar je svijet logičan i neproturječan? Svaki znanstvenik također zna da se nijedan logički sustav ne može do kraja logički sklopiti. U svakom sustavu postoje istinite tvrdnje koje se ne mogu dokazati. Zašto tvrdnja da Bog postoji ne bi mogla biti jedna od njih?

Čudesne tehnološke igračke  

Sve je ovo apstraktno prigovaranje i ne bih zbog toga gnjavio. Moderna znanost, međutim, ima veće probleme od teorijskih.

Iako je ideja znanosti ta da je svatko može provjeriti, to već dugo nije tako. Mogu li doma u ekspresnom loncu ponoviti rezultate sudara čestica iz ciklotrona? Kad NASA nešto otkrije u svemiru, održi press konferenciju koju prenose svi mediji, ali je gotovo nitko ne razumije.

Ja vam odmah priznam da malo znam o tome kako radi vodokotlić, mikrovalna pećnica, automatska ručna kočnica i sprava na kojoj ovo tipkam. Što se prosječnog korisnika tehnoloških igračaka tiče, sve je to čudesno. Znanstvenici su danas u istom položaju u kakvom su bili svećenici u Babilonu, kad su podanicima objavljivali proročanstva što su saznali na vrhu svoje nedodirljive kule. Sve šire odbacivanje znanstvenih spoznaja – poput teorije evolucije ili korisnosti cijepljenja – treba promatrati u sklopu toga što znanost pripada eliti, a elite se nikad nisu iskazale u brizi za ljude.

Još gore, elite idu iz jednog masovnog zločina u drugi, a znanstvenici im u tome svesrdno pomažu.

Bojni otrovi, torpedo, plinske komore, električna stolica, kancerogene tvari, bodljikava žica, smrtonosne injekcije, giljotina, bakteriološko oružje, sintetičke droge, nadzorne kamere, nagazne mine, napalm, hidrogenska bomba, plastični eksploziv, krstareći projektili, eutanazije duševnih bolesnika… sve su to osmislili i izveli znanstvenici. Pa oni su u svojoj ludosti izradili dovoljno nuklearnih bombi da se zemaljska kugla uništi stotinu puta! Što bi bili Hitler i Kim Jong-un da uz njih nisu bili i još uvijek jesu znanstvenici, spremni napraviti svaku prljavštinu što se od njih zatraži?  

Sve u ime napretka 

Molim zato ubuduće malo skromnosti od znanstvenika i ljubitelja znanosti kad vjernike proglašavaju glupim zatucancima. I znanost, kao i religija, ima mračnu, birokratiziranu i otuđenu stranu, a na kraju će nam doći i glave.

Umirem od smijeha kad pročitam naslove: 'Znanstvenici upozoravaju na opasnost od globalnog zatopljenja'. A što je izazvalo globalno zatopljenje? Dimnjaci, strojevi, rafinerije, turbine, čeličane, rasplinjači, koksare, visoke peći, motori, ispušne cijevi… A njih je izmislio i konstruirao tko? Znanstvenici.

U ime napretka, možda? Franz Kafka rekao je da vjeruje u napredak, ali da ga do sada još nije vidio.

Kako sada stoje stvari, jedina razlika između znanosti i vjere je u tome da znanost čuda izvodi svaki dan, a vjera ne.

Sad ćete vi meni reći da sam se bez veze obrušio na jadne znanstvenike. Oni barem tragaju za istinom koja će nas osloboditi, a ljudska rasa ionako je slaba i pokvarena pa su joj za opstanak nužni milosrđe, ljubav i otkupljenje.

Ali ja to već znam. Jer zašto je inače Uskrs?