sjednica vlade

Plenković: Minimalnu plaću ćemo podignuti sa 700 na 840 eura bruto

25.10.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Povećanje minimalne plaće jedna je od tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

'Čestitam svima na sedam godina rada naše vlade, prošli tjedan smo u dan obilježili tih sedam godina, a u ponedjeljak smo održali 500. sjednicu vlade', kazao je na početku Plenković.

'Minimalnu plaću ćemo podignuti sa 700 na 840 eura bruto. U sedam godina smo je udvostručili, povećanje za 103 posto u odnosu na 2016. Studentsku satnicu koja iznosi 4,48 povećat ćemo na 5,25 eura. To dajemo kao doprinos građanima koji imaju najmanja primanja', rekao je Plenković.

Premijer je kazao da će Vlada donijeti i Zakon o hrvatskom jeziku 'Cilj je da se očuva dragocjena vrijednost jezika kao nasljeđa, a da se osigura njegov razvoj ukorak sa razvojem svijeta jer je jezik živ', kazao je Plenković.

Govorio je i o potpisivanju dodataka kolektivnom ugovoru za javne i državne službenike i namještenike. 'Vrlo brzo je postignut dogovor - porast će osnovica za 5 posto i bit će isplaćena u listopadu za studenome, božićnica raste an 300 eura te uvođenje uskrsnice od 100 eura. Pokazali smo da nakon sedam godina suradnje i povjerenja radimo maksimalno napore kako bi povećali plaće u državnom i javnom sektoru. Dovodimo se u poziciju da će u slejdećih nekoliko mejseci zaposleni imati nekoliko sukcesivnih povećanja', poručio je Plenković.

Najavio je da će Vlada poslati i humantiranu pomoć - 250 tisuća eura za poplave u Libiji, jednaki iznos za Gazu, kao i za Ukrajinu.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Plenković je spomenuo i jučerašnji dan u Saboru.

'Kratak osvrt na jučerašnji dan. Zahvaljujem jednom velikom dijelu zastupnika vladajue većine, ali i oporbe koji se nisu upustili destrukcijski primitivan način djelovanaj bez mogućnosti da se na normalan i razgovjetan način predstavi izvješće o radu Vlade. Radi se o 20-tak zastupnika, lončara i lupetala koji su metode koje je Možemo primjenjivao u skupštini u Zagrebu sada primijenili u Saboru. Poslali su poruku političkog očaja, frustracije i nestrpljivosti. Htjeli su neviđenim korištenjem stanki odgoditi održavanje te točke dnevnog reda jer ih valjda boli kada čuju predstavljanje izvještaja. Drugo je da su poslali poruku rušenja ugleda institucija, da su poslali poruku kako žele kaos i anarhiju i nastojali onemogućiti da javnost čuje što je Vlada radila', poručio je Plenković.

'Jučer je nikad plastičnije potvrđena teza o dvije Hrvatske - jedna koja gradi i stvara i druga koja ruši, etiketira i vodi društvo nazad i u anarhiju. Mi brinemo i o njima. Npr, grad Zagreb gdje je vrhunsko postignće plave rečenice koje nitko ne kupuje ni koristi, gdje je grad preplavljen smećem i koji je postao promenada za divlje svinje. To je stečevina onoga što rade u gradu, a na razini države je lupanje, ometanje, opstrukcija. Glavnu riječ su u tome preuzele male antisistemske stranke, ali kojima se prikaljučuju pojedinci iz nekada velikih stranaka', dodao je.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Netko mi je sugerirao da danas ponovo sat vremena govorim o izvješću o radu Vlade, ali neću, ali reći ću nešto o uspjesima. Iza nas će ostati Pelješki most, avioni, koridor Vc, autocesta Zagreb - Sisak, Istarski ipsilon...', pobrojao je Plenković.

'Ovakva opstrukcija pokazuje smjer ponašanja u sljedećim mjesecima', kazao je, opet govoreći o oporbi. 'Oni neka budu lupetala koji će pokazati, kao što je Milanović napravio presedan što nije potpisao zakon, čujem da je obećao potpisati. Ovi valjda računaju kad ovaj može biti destruktivan, ne poštovati Dan državnosti, ne poštivati Sabor, onda mogu i oni. Sve je to povezana priča i javnost to sve zna i vidi', poručio je Plenković.

Spomenuo je ponovno i presudu Đuri Čehuliću za prijetnju protiv premijera, ali i napad na Banske dvore koji je izveo Danijel Bezuk. 'To se isto u javnosti ignorira. Čehulić je član Domovinskog pokreta, to potvrđuje moju tezu da nije riječ ni o kakvom usamljenom vuku nego mladom, neiskusnom čovjeku, kojeg žalim, koji je bio pod utjecajem okoline i koji je na temelju takvih informacija, a to je da se ne može podnijeti koalicija sa Srbima, dolazi do taloga mržnje i onda baš u Zagreb, baš na Markov trg i baš puca na zgradu Vlade i skoro ubije policajca.To nije slučajno, nije poticaj jednog čovjeka, došlo je iz njegovog okružja. Kako je do toga došlo, e to je već dublja analiza kojom se ne bavi nitko. Ne bavi se ni DORH, ni policija, ne bavi se dovoljno ni SOA. Mržnja i govor mržnje iz političke sfere prenosi se u medijsku sferu, spušta se na nižu razinu, doalzi do ovakvih situacija i onda imamo terorističke napade. To su sve činjenice', rekao je Plenković.

'Mi u potpunosti odbijamo sve navode u tom prijedlogu. Potpuno je inspiriran manipulacijama, dezinformacijama i nastojanjem da se afrička svinjska kuga predstavi kao svojevrsni politički problem. Umjesto da budu zahvalni na svemu što Vlada radi. Ne postoji ni cjepivo ni mjere kako bi se suzbila svinjska kuga. Naravno da su oni koji su pokrenuli dio ovih lončara', poručio je Plenković govoreći o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, koji je u proceduru uputilo 39 oporbenih zastupnika nezadovoljnih načinom na koji se Hrvatska bori protiv afričke svinjske kuge.

Vlada je donijela odluku o povećanju minimalne plaće, odnosno odredila da će minimalac za 2024. iznositi 840 eura bruto, a neto minimalac trebao bi biti oko 677 eura. Uredba će biti objavljena u Narodnim novinama, a stupa na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je da je udio minimalne plaće u prosječnoj plaći porastao na više od 54 posto.