postignut dogovor

Zaposlenicima gradskog vrtića u Bjelovaru povećane plaće

15.12.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Predstavnici sindikata Dječjeg vrtića Bjelovar i Grada Bjelovara postigli su dogovor o povećanju plaća i novim dodacima, a gradonačelnik Dario Hrebak nazvao ga je "mini-reformom vrtićkog sustava"

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u bjelovarskoj Gradskoj upravi u petak sudjelovali su predstavnici gradskog, ali i privatnih vrtića, a novost je i dalje Grad Bjelovar sljedeće godine povećati sufinanciranje vrtića u privatnom vlasništvu.

„Postigli smo dogovor sa sindikatima o povećanju osnovice plaće za osam posto, ali i o uvođenju naknade za topli obrok u visini od 70 eura mjesečno. Tu su i dalje regres, božićnica i dar za dijete koji idu maksimalno do neoporezivog dijela. Regres i božićnica zajedno iznose 663 eura, a dar za dijete 132 eura i dodatnih 132 eura u naravi za Uskrs”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Dodao je da se i dalje pregovara o povećanju materijalna prava u Dječjem vrtiću Bjelovar, te da su usuglašeni i daljnji pregovori za usklađivanje plaća sukladno donošenju nacionalnih koeficijenata.

Dogovor je, kaže, postignut na obostrano zadovoljstvo.

Najavio je i da će od iduće godine Grad Bjelovar u jednakoj mjeri sufinancirati gradski i privatne vrtiće kako bi se izjednačila cijena svih vrtića.

„Poznato je da privatni vrtići godinama nisu imali jednaku cijenu kao Gradski vrtić, a sada smo to ujednačili”, naglasio je Hrebak te dodao da će to ujednačenje "dosta koštati gradski proračun", a dodatna sredstva namaknut će se određenim uštedama, ali i povećanjem udjela roditelja, odnosno poskupljenjem cijena vrtića. 

Od sljedeće godine roditelji će u cijeni sudjelovati s 80 eura mjesečno, pri čemu popust za drugo dijete iznosi 20 posto, a treće i svako sljedeće dijete ostvaruje pravo na besplatan vrtić.

Vrtiće na bjelovarskom području pohađa 1.166 djece, a sljedeće godine bit će ih 1.230 pa je u planu proširenje smještajnih kapaciteta, među ostalim, i izgradnjom nove zgrade gradskog vrtića u sjevernom dijelu grada.