20. MICROSOFTOVA KONFERENCIJA

Započeli jubilarni WinDaysi s nizom zanimljivih panela

07.12.2020 u 20:57

Bionic
Reading

Tijekom prvog dana konferencije predavanja su se bavila alatima za kolaboraciju, aplikacijama, umjetnom inteligencijom, automatizacijom i poslovanjem u oblaku, a na panelima se raspravljalo o aktualnim temama: rastućoj gaming industriji i bumu online trgovine i dostave hrane tijekom 2020.

Osim što je jubilarna, 20. Microsoftova konferencija WinDays posebna je po barem još tri činjenice: ne održava se na moru, ne održava se na proljeće i ne održava se pred publikom u dvoranama. No, možda je najvažnije od svega – odražava se!

Zbog dobro poznatih razloga WinDaysi se održavaju online, a konferenciju prati više od 500 sudionika putem live streama na WinDays.hr. Većina predavača i panelista predavala je uživo iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru, a sudionici su mogli „šetati“ po dvoranama i gledati i slušati sve što ih zanima s pomoću WinDays web aplikacije.

Tijekom prvog dana konferencije predavanja su se bavila alatima za kolaboraciju, aplikacijama, umjetnom inteligencijom, automatizacijom i poslovanjem u oblaku, a na panelima se raspravljalo o aktualnim temama: rastućoj gaming industriji i bumu online trgovine i dostave hrane tijekom 2020.

Tomislav Lulić (Cloud Consulting) predstavio je razlike SharePointa i Teamsa i objasnio kako tvrtku organizirati putem alata Office 365. Dok je SharePoint platforma za suradnju i upravljanje dokumentima te se kroz njega mogu kreirati događanja, Teams organizira grupu ljudi po definiranim projektima, a moguće je uključiti cijelu tvrtku.

Tomislav Tipurić (Nephos) govorio je o razvoju aplikacija koje su budućnost poslovanja, a oblak je omogućio njihov brzi razvoj. Upravo su oni koji razvijaju aplikacije inovatori svog vremena jer utječu na budućnost poslovanja i života u svim segmentima.

Ivan Schaller (Hrvatski Telekom) predočio je Microsoft Azure Stack, jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu koja korisnicima u Hrvatskoj omogućuje istovremeni pristup najmodernijim cloud sustavima i upravljanje podacima koji ostaju u Hrvatskoj.

Tijekom panela Samo bi se igrao sine. Nema ti tu para!... Ili ipak ima? moderator Dragan Petric (Bug) s gostima Mariom Čelanom (Razvojna agencija Sisačko – moslavačke županije), Danielom Lučićem (Croteam), Lukom Marušićem (Cr4zy AG) i Andrejem Kovačevićem (Exordium Games) je razgovarao o perspektivi gaming industrije u Hrvatskoj. Domaća industrija raste 50 posto godišnje i ove godine će doseći 400 milijuna kuna prihoda. Svi sudionici su na pitanje o perspektivi gaming industrije u Hrvatskoj odgovorili kratko i jasno – perspektiva je ogromna!

Tomislav Tipurić vodio je panel Tata kupi mi auto, bicikl i romobil…onlajn! na kojem je sa panelistima Daliborom Sovićem (Konzum plus), Ivicom Kruhekom (Marker), Dimitrijem Trbovićem (Neostar), Tajanom Link (Hrvatska pošta) i Tanom Zimmermann (Bazzar.hr) o bumu online trgovine tijekom 2020. U prvom dijelu panela, sudionici su diskutirali o utjecaju korona-krize na rast, kako broja web shopova, tako i prometa. Složili su se da je kriza ubrzala proces transformacije, no i da je Hrvatska još uvijek na počecima te da se vide tek mali pomaci u usporedbi s ostalim državama Europe. Potencijal postoji i leži u faktorima diferencijacije koju će lokalni igrači biti u stanju ponuditi u odnosu na globalne online shopping platforme.

Što se tiče budućnosti online trgovine nakon korona-krize, složili su se da će postojati oba oblika, i virtualni i fizički, te da je omni-channel ključ uspjeha za budućnost. Online dostava hrane također bilježi ogroman rast, a Zagrepčani putem dostave najviše naručuju azijsku hranu, grill, pizzu i hamburgere.

Petar Štefanić (Word) s ključnim igračima na području online dostave razgovarao je o njihovim iskustvima na panelu Nema papice bez digitalije, a pridružili su mu se David Ban Ostić (Bolt Services), Nebojša Veron (Dobartek.hr), Andrea Tawfik (Glovo) i Marko Burčul (Pauza.hr). Program konferencije nastavlja se u utorak s predavanjima i panelima u tri programska smjera (tehnološkom, poslovnom i poslovno – tehnološkom).

Tehnološki smjer počinje od 9:00, a ostali od 11:00.   Zainteresirani sudionici se mogu priključiti networkingu s pojedinim predavačima i sponzorima i u manjim grupama (do 20 osoba) razgovarati o temi koja ih zanima. Svi koji žele online pratiti konferenciju, a još nemaju svoju kotizaciju, još uvijek je mogu nabaviti na www.windays.hr/prijava