kibernetička sigurnost

Europske tvrtke protiv neograničenog pristupa američkim divovima EU tržištu u oblaku

11.04.2024 u 13:15

Bionic
Reading

Skupina europskih kompanija na čelu s Deutsche Telekomom i Airbusom kritizirala je prijedlog EU-a kojim bi se Amazonu, Googleu i Microsoftu omogućio neograničen pristup europskom tržištu usluga u oblaku

Belgija, aktualna predsjedateljica EU-a, predložila je program dodjele certifikata (EUCS) koji bi jamčili kibernetičku sigurnost usluga u oblaku i pomagali vladama i kompanijama pri odabiru sigurnog i pouzdanog dobavljača.

Program po novom prijedlogu više ne bi uključivao odredbu o "suverenitetu", koja bi američke tehnološke divove obvezala na osnivanje zajedničke tvrtke odnosno na suradnju s kompanijom sa sjedištem u EU-u pri pohrani i obradi podataka o europskim korisnicima.

Novi belgijski prijedlog bit će tema sastanka stručnjaka za kibernetičku sigurnost 27 članica EU-a, zakazanog 15. travnja, a Europska komisija trebala bi objaviti plan o kibernetičkoj sigurnosti ove jeseni.

Članice EU-a trebale bi odbaciti najnoviji prijedlog budući da ne uključuje odredbu o suverenitetu, stoji u zajedničkom pismu vladama i visokim dužnosnicima EK oje su potpisali Deutsche Telekom, Airbus i još 16 kompanija.

"Uključivanje odredbi o EU-HQ (sjedištu u EU - op. ur.) i o europskoj kontroli u glavni program nužno je kako bi se ublažio rizik od nezakonitog pristupa podacima na temelju stranih zakona", navele su kompanije u pismu u koje je Reuters dobio uvid.

Ako te odredbe ne budu uključene, strane vlade mogle bi osigurati uvid u europske podate na temelju svojih zakona, poput američkog Cloud Acta ili kineskog Nacionalnog obavještajnog zakona, upozoravaju kompanije.

Američki tehnološki divovi žele pristup unosnom tržištu javne nabave usluga u oblaku, a EU strahuje od nezakonitog državnog nadzora i dominacije američkih tvrtki u segmentu usluga u oblaku.

Oznaka kibernetičke sigurnosti EU-a trebala bi slijediti primjer europske platforme za računalstvo u oblaku Gaia-X, koja je uspostavljena kako bi se smanjila ovisnost EU-a o američkim kompanijama i uključuje odredbu o suverenitetu, napominju europske tvrtke.

Oznaka bi ujedno zaštitila od etablirane američke konkurencije europske kompanije koje pružaju usluge u oblaku, dodaju, upozoravajući da je taj sektor u EU tek u povojima.

"Uklanjanje tih odredbi iz programa ozbiljno bi potkopalo održivost autonomnih europskih rješenja u računalstvu u oblaku – od kojih su mnoga još u razvoju ili su već dostupna na tržištu", napisali su.

Pismo su, među ostalima, potpisali i francuska energetska grupa EDF, francuski pružatelj usluga u oblaku OVHcloud i talijanska Aruba, Dassault Systemes, njemački Ionos, Telecom Italia, austrijski Exoscale, francuska tehnološka kompanija Capgemini i Eutelsat.