GLAVAŠEVE TRANSAKCIJE

Zamrznuo mirovinu, a s tajnih računa plaća režije i poklone?

Bionic
Reading

'Nije me strah glasno reći ono o čemu se u Osijeku dvadeset godina šapće: Glavaš je ratni profiter i zato treba biti tamo gdje se sada i nalazi', izjavio je početkom veljače osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, zbog čega mu je ovih dana pristigla i privatna tužba Branimira Glavaša. No da Glavaš ipak ima više novca nego što bi realno trebao imati, pokazuju i navodni tajni računi koje je objavio Jutarnji list

Podsjetimo, Vrkić je sredinom veljače posjetio i DORH kako bi podijelio svoja saznanja o Glavaševoj imovini. Naime nakon što su u Osijeku osvanuli letci na kojima se Vrkića proziva lopovom, osječki gradonačelnik žestoko je uzvratio Glavašu, nazvavši ga 'ratnim profiterom'. Pozvao je DORH da pročešlja imovinu Branimira Glavaša te utvrdi 'odakle mu kuće, stanovi, poslovni prostori te je li točno to da je tajni vlasnik više osječkih tvrtki'. Zanimalo je Vrkića 'kako je Glavaš sve to stekao, posebice deset poslovnih prostora koje iznajmljuje svojoj stranci, a sve je prepisao svom prestolonasljedniku, ne bi li na taj način dokazao da nema ništa na svom imenu'.

Zbog takvog javnog prozivanja Vrkiću je ovih dana stigla i privatna tužba. 'Jedva čekam da se vidimo na sudu. Nažalost, neću se imati prilike sučeliti s njim, nego s njegovim odvjetnicima', kazao je Vrkić za HRT.

Osvrnuo se pritom i na ispise s navodnih Glavaševih tajnih računa koje je danas objavio Jutarnji list.

'U socijalizmu je postojala kasa uzajamne pomoći iz koje su svi pomalo mogli dobiti ponešto da bi mogli preživjeti, a danas vidimo da postoji kasa iz koje Glavaš pomaže sebi i svojoj obitelji', kazao je Vrkić.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Glavaš je još 2011. zamrznuo svoju saborsku mirovinu, a imovinu prebacio na sina Filipa. Međutim u ovim dnevnim novinama tvrde da su u posjedu dijela Glavaševih transakcija, čiju im je autentičnost potvrdila osoba upoznata s njegovim financijskim poslovanjem. Prema tim transakcijama, vidljivo je da se sve uredno plaćalo, a novac se izdvajao za sve 'od poklona u svatovima do kućnih režija i enciklopedija, satova', piše Jutarnji list.

U HDSSB-u nisu imali komentar na ispise transakcija, no ne skrivaju to da godinama pomažu Glavaša.

'I dan danas brojni Hrvati iz Hrvatske i Osječani pomažu i obitelji Branimira Glavaša i njemu samom. Ništa mu ne smije nedostajati. I ptičje mlijeko da mu zatreba, dobit će ga', kazao je za HRT HDSSB-ov Dinko Burić