Liu He

Zamjenik kineskog premijera u Davosu: Strana ulaganja su dobrodošla u Kini, a vrata će se samo dalje otvarati

17.01.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Kina pozdravlja strana ulaganja i nastavit će se otvarati prema svijetu, rekao je zamjenik premijera Liu He na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u utorak

Kina je sigurna da će se njezino gospodarstvo vratiti u uobičajen trend rasta 2023. i očekuje zamjetan porast uvoza, korporativnih ulaganja i potrošnje, dodao je zamjenik premijera u govoru u kojem je 11 puta spomenuo jačanje međunarodne suradnje i očuvanje svjetskog mira.

Peking će nastaviti podupirati privatni sektor, promicati pošteno tržišno natjecanje i provesti reformu svojih državnih divova, nastavio je.

Odbacio je kao "nemoguće" da bi se Kina mogla vratiti na put planskog gospodarstva.

"Kina će uvijek promicati sveobuhvatno otvaranje i poboljšati razinu i kvalitetu otvaranja", rekao je. "Strana ulaganja su dobrodošla u Kini, a vrata Kine će se samo dalje otvarati", naglasio je Liu He.

Njegov posjet švicarskom skijalištu označava prvo inozemno putovanje kineskog izaslanstva na visokoj razini otkako je Peking prošlog mjeseca počeo naglo ukidati mjere "nultog covida" koje su bile namijenjene zaštititi 1,4 milijarde stanovnika od virusa, ali odsjekle su Kinu od ostatka svijeta u posljednje tri godine.

Liu pozvao "međunarodne prijatelje" da posjete Kinu

Liu je rekao da je povratak normalnom "nadišao naša očekivanja".

"Vrijeme koje je trebalo da se dosegne epidemiološki vrhunac i da se vratimo u normalu bilo je relativno brzo. U nekom smislu, to je nadmašilo naša očekivanja", rekao je.

"Prijelaz je ukupno bio stabilan i bez poteškoća", naglasio je, unatoč brojnim kritikama o nedostatku transparentnosti Pekinga kada se radi o broju hospitalizacija zbog covida-19 i umrlih.

Kineski je čelnik rekao i da se glavne teškoće sada odnose na starije osobe, ali da je dostupnost "bolnica, kreveta, lijekova, liječnika, medicinskih sestara i različitih tretmana u potpunosti osigurana".

"Toplo pozivamo naše međunarodne prijatelje da posjete Kinu", kazao je, pojašnjavajući da lokalna epidemiološka politika ne zahtijeva više karantenu nego samo negativni test star najviše 48 sati.