humanitarne akcije

Zaklada Viktorija teško bolesnoj djeci omogućila i pohađanje nastave

24.01.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Zaklada Viktorija, koju je Sisačko-moslavačka županija utemeljila kako bi se pomoglo djeci oboljeloj od zloćudnih i drugih teških bolesti, ostvaruje sve bolje rezultate, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Sisku

Zahvaljujući humanitarnim akcijama i donacijama, prikupljen je novac kojim su kupljena četiri komunikatora, softverska uređaja za komunikaciju s djecom koja ne mogu govoriti. Za te je potrebe, uključujući i naknade za rad logopeda, Rafinerija nafte Sisak donirala 125.000 kuna. Zahvaljujući komunikatorima, nekoliko je teško bolesnih dječaka i djevojčica prvi put ostvarilo misaoni kontakt s okolinom, što im je omogućilo i redovito pohađanje nastave.

O prvim iskustvima korištenja komunikatora na konferenciji za novinare u Sisku govorila je Ana Alapić, majka devetogodišnjeg Mate, oboljelog od spinalne mišićne atrofije. Kako je rekla, uređaj za komunikaciju njezinu je sinu, koji ne može govoriti, znatno poboljšao kvalitetu života. Softverski uređaj prati pogled djeteta i pokreće program koji izražava njegove misli. Osim komunikacije s najbližima, tako mu je omogućeno i praćenje školske nastave.

'Svjesni smo da su potrebe bolesne djece daleko veće, ali koliko god možemo pomoći ćemo u nabaci uređaja i lijekova. Nakon prvoga raspisanog natječaja Viktorije, tri smo komunikatora dodijelili obiteljima bolesne djece, a jedan je bio predviđen za učiteljicu. Budući da postoji i daljnja mogućnost nabave uređaja, pozivam obitelji bolesne djece da se jave', rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, dodajući kako županija namjerava otvoriti i opremiti lječilište za djecu s posebnim potrebama u Topuskom.

Direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković priopćio je kako su o uključivanju u humanitarnu akciju Viktorije odlučili anketirani radnici. Samo prihod od humanitarnog koncerta, kako je rekao, iznosi 300.000 kuna, pa će i to biti iskorišteno za potrebe zaklade. Dodao je kako je ponosan na rezultate koje je Viktorija ostvarila u proteklih godinu dana.

Nabava komunikatora samo je jedna od aktivnosti zaklade, rekla je članica Upravnog odbora Viktorije Ivona Nemeth. Spomenula je kupnju stana u Zagrebu, kojim se mogu koristiti roditelji djece na liječenju, zatim kupnju skupih lijekova koje ne financira HZZO, angažiranje logopeda čijim se uslugama koristi 45 djece i drugo.