19. IZDANJE TERRY FOX RUNA

Više od pet tisuća sudionika na Jarunu podržalo poznatu međunarodnu akciju

23.09.2018 u 19:06

Bionic
Reading

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održalo se u nedjelju 19. put na zagrebačkom jezeru Jarun, priopćili su organizatori

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 18 godina okupila više od 100 tisuća sudionika u Hrvatskoj, danas je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 5 tisuća građana. Znak za početak trke dao je prof dr.sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, Uprava za medicinsku djelatnost, izaslanik Ministarstava zdravstva.

Okupljene su na Jarunu pozdravili i Emily Nicholson, otpravnica poslova Kanade pri Veleposlanstvu Kanade u RH, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu športa, izaslanica Središnjeg državnog ureda za šport, dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice za zdravstvo i sport, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dr.sc. Tome Antičić, državni tajnik, izaslanik Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr.sc. David Matthew Smith, ravnatelj Insituta Ruđer Bošković te prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao 'Maraton nade'. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Posjetitelji događanja mogli su kupiti majice s vizualom akcije za 50 kuna, pratiti zabavno-glazbeni program Enter Zagreba te nastup zbora Zagrepčanke i dečki. Osim u poznatim štruklama hotela Esplanade Zagreb te kanadskim palačinkama s javorovim sirupom po prigodnoj cijeni od 10 kuna, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim drugim atraktivnostima na štandovima donatora.

Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6,3 milijuna kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.

  • +15
Humanitarna utrka Terry Fox Run na Jarunu Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL