ZET-OV AUTOBUS

Zagrebom vozi električni autobus: Evo kad se i na kojim linijama u njemu možete voziti

06.10.2023 u 18:45

Bionic
Reading

U zagrebački ZET na testiranje je stigao baterijsko-električni gradski autobus. Cilj je upoznavanje novih tehnologija i njihove buduće primjene u javnom gradskom prijevozu u Zagrebu, a sve u skladu sa suvremenim ekološkim trendovima.

U petak su se putnici zapadnog dijela grada imali priliku voziti u električnom autobusu. 'E, pa fino, krenuo je lijepo, dobro je. Malo je manje buke. Tišina je i lijepo je', rekla je za HRT Marija. Do 13. listopada odrađivat će testne vožnje na raznim lokacijama.

'Vozit će na različitim linijama, danas 114, pa i linija s Britanskog trga, kako bi se ispitale njegove karakteristike, način trošenja, da bi se usporedili modeli vožnje i način punjenja', poručio je glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.

Dug je 13 metara s kapacitetom od 37 sjedećih i 29 stajaćih mjesta. Opremljen je klimom, videonadzorom, USB priključkom u putničkom prostoru te kamerom za vožnju unatrag.

'Kod nas je dva dana. Baterija je na 75 posto, a odradio je dvije smjene, odnosno jednu i pol, još malo pa dvije, dva dana je kod nas, a mi ga nismo uspjeli isprazniti ispod 50 posto', kazao je za HRT vozač autobusa Marko Islami.

'Za punjenje mu treba tri do pet sati, a njegov doseg - ovog primjerka - je do 350 kilometara, no to ovisi i o konfiguraciji baterija. U slučaju potrebe može se naručiti i drugačija konfiguracija, pa može imati znatno veći doseg', naglasio je Zeba.

Vrijednost mu je 475.000 eura, a na ovaj način ZET se priprema za uvođenje novih tehnologija u sustav javnog gradskog prijevoza u Zagrebu.

Putnici se ovim električnim autobusom mogu voziti na sljedećim linijama:

  • subota i nedjelja, 7. i 8. listopada - linija 113 (Llubljanica – Jarun)
  • ponedjeljak, 9. listopada - linije 102 (Britanski trg – Mihaljevac) i 103 (Britanski trg – Kraljevec),
  • utorak, 10. listopada - linija 124 (Črnomerec – Gornji Stenjevec)
  • srijeda, 11. listopada – linija 101 (Britanski trg – Gornje Prekrižje)
  • četvrtak, 12. listopada - linija 114 (Ljubljanica – Prečko)
  • petak, 13. listopada - linija 124 (Črnomerec – Gornji Stenjevec)