novi zakon

Zadar se administrativno 'oprašta' od svojih sedam otoka

04.12.2018 u 13:08

Bionic
Reading

Sedam zadarskih otoka izdvojit će se iz ovog dalmatinskog grada te prijeći u kategoriju nerazvijenih. Tako će dobiti dodatne bodove kako bi sa svojim projektima mogli aplicirati na europske fondove

Svaki će otok sa svojim specifičnostima imati indeksaciju za sebe, rekao je za Zadarski list Denis Barić predsjednik Otočnog sabora koji je zadovoljan s novim Zakonom o otocima u čijoj su izradi imali prilike sudjelovati. Donijet će se, najavio je, i pravilnik o indeksaciji otoka čime će se sedam zadarskih otoka administrativno odvojiti od grada Zadra.

'Ti će otoci biti u kategoriji nerazvijenih otoka. Na taj će način dobiti dodatne bodove i moći aplicirati na europske fondove za sve projekte', rekao je Barić dodajući kako će novi Zakon o otocima s prvim danom iduće godine stupiti na snagu, ali će se istovremeno donijeti i nekoliko novih pravilnika za njegovu provedbu.

Novim zakonom, između ostaloga, predviđen je izbor i imenovanje otočnog koordinatora koji će po Barićevu mišljenju biti ključna osoba, ali i izravna veza između otočana, hrvatske Vlade i resornog ministarstva.

'To mora biti čovjek koji je otočanin, koji živi na otoku i nosi ga u duši. Njegov će rad financirati Ministarstvo regionalnog razvoja putem županijskih razvojnih agencija te će se voditi računa da se na svakom otoku u svakom trenutku znaju i pripremaju projekti na zajednički način', rekao je Barić, predsjednik Otočnog sabora - Udruge za razvitak hrvatskih otoka.

Bitnim smatra da se svi otočani aktiviraju, stoga ih je pozvao na skupštinu Otočnog sabora u zadarski hotel Kolovore 12. prosinca. Bit će to prilika, najavio je, gdje će svaki stanovnik otoka imati mogućnost predložiti, sugerirati i reći svoje mišljenje.