RATNI ZLOČIN

Za ubojstvo hrvatskog civila dvojici pobunjenih Srba - 16 godina

26.03.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine Pero Đermanović i Dubravko Čavić danas su na zagrebačkom Županijskom sudu, u ponovljenom postupku, nepravomoćno osuđeni na devet, odnosno sedam godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog civila Vladimira Letića iz Stublja u blizini Hrvatske Kostajnice 1991.

U postupku koji se dva puta ponavljao odlukom Vrhovnog suda Dubravku Čaviću se sudilo u odsutnosti, a Pero Đermanović nije došao na objavu presude iako je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin.

Dvojicu pripadnika srpske paravojske teretilo se da su sredinom listopada 1991. Vladimira Letića vezali žicom i odveli u zapovjedništvo u Gornji Hrastovac gdje su ga zlostavljali. Idućeg dana vratili su ga u njegovo selo Stubalj kako bi im pokazao kuće u kojima ima oružja. Na kraju su ga, prema tvrdnjama iz optužnice, odveli u šumu, kundacima i nogama mu slomili noge i razbili glavu te u njega ispalili više hitaca.

Đermanović je osuđen i da je s Ljubišom Čavićem krajem listopada provalio u dvije kuće u Graboštanima i zapalio ih, za što je Ljubiša Čavić nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Iste kazne svoj trojici dosuđene su i na posljednjem suđenju koje je također vodio sudac Zdravko Majerović, a ponovljeno je jer je Vrhovni sud naložio ispitivanje novih svjedoka.

U završnom govoru tužitelj Robert Petrovečki kazao je da je u trećem dokaznom postupku provedeno i više od onoga na što je zatražio Vrhovni sud, ali da nisu utvrđene nikakve nove činjenice.

Prvo suđenje vodilo se na Županijskom sudu u Sisku gdje je Đermanović osuđen na 11 godina zatvora, Dubravko Čavić na devet, a Ljubiša Čavić na dvije godine zatvora. Uz njih je za zastrašivanje Hrvata u Stublju na godinu dana osuđen Ljuban Bradarić čija je kazna u međuvremenu postala pravomoćna.