'znanost u žarištu'

Za neke dijelove tijela još uvijek nemamo naziv: Znate li što je manja?

15.06.2023 u 10:08

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) pokrenula je ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica

Sedmo predavanje HAZU-ova ciklusa 'Znanost u žarištu' pod naslovom 'Postoji li konačan popis dijelova čovječjega tijela?' održala je dr. sc. Anja Nikolić-Hoyt, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, upraviteljica Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU-a.

Kazala da ne postoji konačan popis dijelova ljudskog tijela zbog njihova različitog poimanja u pojedinim kulturama pa primjerice u germanskim jezicima postoje različiti pojmovi za ručne i nožne prste, dok u slavenskim jezicima ne postoje. U drugim pak jezicima postoji objedinjujući naziv za zjenicu i šarenicu. U standardnom hrvatskom jeziku primjerice ne postoji naziv za prostor između dviju obrva, a postoji u indijskim jezicima jer je taj dio tijela u indijskoj kulturi vrlo važan u ritualnom smislu.

„Na raznim radionicama pokušala sam doći do prijedloga kako bi se nazvao taj dio tijela i najčešći prijedlog bio je međuobrvlje, iako je taj sufiks uobičajen kod tvorbe zbirnih imenica. Neki od ostalih prijedloga bili su međob, obrvno raskrižje, mršnica, nadnosna točka, obrvnica, međuočje, obrvni put, čupnica, međuobrvak, obrvlje, nadnosje, ispodčelnica, podčelje, čelonos, nosčelo, križnica, ciljarnik“, kazala je Anja Nikolić-Hoyt, spomenuvši da je u Dalmatinskoj zagori za prostor između dviju obrva zabilježena riječ povir, a u hrvatskim narodnim pjesmama riječ manja.

Dr. sc. Anja Nikolić-Hoyt rođena je u Zagrebu. Diplomirala je 1989. godine komparativnu književnost i opću lingvistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirala 1995. i doktorirala 2001. godine, obranivši disertaciju posvećenu izradi tezaurusa hrvatskoga jezika. Od 1992. zaposlena je u Zavodu za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, danas u trajnom zvanju znanstvene savjetnice i na položaju upraviteljice Zavoda.

Do sada je objavila dvije znanstvene monografije: Konceptualna leksikografija: prema tezaurusu hrvatskoga jezika i Tezaurusni portret čovječjega tijela te niz znanstvenih radova iz područja semantike, konceptualne i povijesne leksikografije te lingvistike jezika u dodiru.

Suurednica je novih svezaka Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića za što je dobila i ovogodišnju Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj.

Surađivala je na različitim znanstvenoistraživačkim projektima, izlagala na brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim skupovima u Europi i Americi, te predavala na diplomskom studiju Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti i na doktorskom studiju Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te na doktorskom studiju Kroatologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.