WEEKEND MEDIA FESTIVAL

'Za digitalizaciju arhive HTV-a treba 10 godina i 20 milijuna eura'

19.09.2014 u 16:28

Bionic
Reading

Na panelu 'Kraljevstvo za content' održanom prvog dana Weekend Media Festivala u Rovinju čelnici četiriju televizija, Marija Nemčić (HRT), Dražen Mavrić (Nova TV), Henning Tewes (RTL Hrvatska) i Marijan Jurenec iz slovenskog Planet TV-a zaključili su da gledatelji imaju ogroman izbor sadržaja s obzirom na veličinu tržišta te da će eventualne iskorake u produkciji i izvozu sadržaja biti teško izvesti zbog visokih troškova i snažnog pada tržišta oglašavanja

Upitani zašto nema koprodukcija sa zemljama iz regije, ali i izvan nje te zbog čega iz EU fondova nisu povukli ni kune za koprodukcije, a mogu do 12,5 posto za proizvod težak pola milijuna eura, sudionici odgovaraju kako je riječ o kompleksnoj tematici u kojoj uloge igraju mnogi faktori.

'Uspješne koprodukcije su samo u nordijskim zemljama. To je sustav koji dugo postoji, ali je i njima dugo trebalo da izbace proizvode poput 'Ubojstva' i 'Mosta'. Mi jesmo na teritoriju vrlo sličnom njihovom, prvenstveno zbog jezika i tu ima mogućnosti', kazala je Nemčić dodajući kako je šest godina bila na čelu europskih javnih servisa i kako se nikad nije dogodilo da u koprodukciju uđu Britanci, Francuzi i Nijemci.

'Nismo se mogli dogovoriti, od toga na kojem bi jeziku bila serija, pa do izbora glumaca', istaknula je.

Mavrić kaže pak kako povlačenje sredstava i ulazak u koprodukciju s recimo Češkom ne znači nužno i uspjeh.

'Na kraju može ispasti da bi bilo bolje da ste sami povukli sredstva i napravili svoj proizvod, jer na jednom tržištu proizvod može imati uspjeh, a na drugom ne', objasnio je Mavrić.

Na panelu sudionici su se dotaknuli i Netflixa koji je, ponudivši odjednom na zahtjev sve epizode serije House of Cards, napravio nešto što nitko do tada nije.

'Mislim da ljudi kod nas još nisu spremni i zreli za takvo što prvenstveno jer je piratstvo jako. Reguliranje određenih stvari zakonom preduvjet je za nove sadržaje', smatra Mavrić, a sličnog je mišljenja i Tewes.

'Kako unovčiti sadržaj ako se on može skidati besplatno?' zapitao se Tewes.

Upitana zašto HRT još uvijek nije digitalizirao svoju arhivu u cijelosti i podignuo je na 'televiziju na zahtjev', Nemčić je navela kako za to treba još 20 milijuna eura i deset godina da se riješe sva autorska prava.