EUROPSKA PRŽIONA

WHO o potencijalno smrtonosnoj vrućini: Naoružajte se znanjem za 'novo normalno'

19.07.2023 u 07:46

Bionic
Reading

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je stanovnike da budu pripremljeni za visoke temperature, u vrijeme dok toplinski val zahvaća velik dio kontinenta

Bez nužne pripreme vrućina može postati smrtonosna, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu. Belgijanac je predložio niz mjera koje stanovnici mogu poduzeti kako bi izbjegli najgore posljedice toplinskog vala. Savjetovao je ostanak kod kuće i izbjegavanje najtežih zadataka tijekom najtoplijih dijelova dana.

Domovi se trebaju rashlađivati, primjerice spuštenim roletama te korištenjem zraka po noći za provjetravanje. Također je ključno održavati tijelo rashlađenim i hidratiziranim nošenjem lagane, široke odjeće, tuširanjem hladnom vodom i redovitom konzumacijom vode.

"Dok se prilagođavamo ovoj novoj normali, s njenim razornim učincima na zdravlje i životne uvjete, ključno je da smo svi naoružani znanjem koje pomaže u spašavanju života", rekao je Kluge.

  • +25
Vrućine u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Božo Radić

Osim adaptacije na novu stvarnost ovo ljeto, moramo „razmišljati i na desetljeća koja dolaze”, upozorio je liječnik u svom priopćenju.

Pozvao je na hitno regionalno i svjetsko djelovanje kako bi se zaustavila klimatska kriza koja predstavlja egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo.

Tuča u Stubici Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Naglasio je da je ključno uključiti mlađe generacije koje su posebno zabrinute za klimu te često imaju ideje i prijedloge.

Kluge je istaknuo i da pitanje klimatskih promjena treba biti prioritet svi političkih opcija.