pučani u bukureštu

Weber: Europski način života je na udaru

06.03.2024 u 14:53

Bionic
Reading

Europski način života je napadnut, rekao je predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber u srijedu na početku dvodnevnog kongresa pučana u Bukureštu i poručio da je misija njegove stranke da Europa bude sigurno mjesto za život

"Ključno obećanje o europskom načinu života je napadnuto. Svijet je sve manje siguran, globalni rivali su sve žešći, a krajnja desnica želi uništiti Europu iznutra", rekao je Weber, dodavši da je misija EPP-a zaštititi i osnažiti Europu.

Osvrnuo se na kongres socijalista u Rimu prošlog vikenda i poručio da pučani u izbornom manifestu imaju "konkretne prijedloge", a socijalisti "ideološke tvrdnje". "Mi imamo von der Leyen i Metsolu, a oni Schmita i Borrella", dodao je Weber.

Europski socijalisti imenovali su Luksemburžanina Nicolasa Schmita za svog kandidata za predsjednika Europske komisije protiv Ursule von der Leyen koju bi pučani u četvrtak trebali potvrditi kao svoju kandidatkinju za novi mandat na čelu Komisije.

Prvog dana kongresa, pučani će usvojiti manifest za europske izbore u lipnju. U manifestu navode da "slobode nema bez sigurnosti", kao i da Europa i njezini saveznici moraju pronaći načine da Ukrajina nastavi primati političku, humanitarnu, financijsku i vojnu pomoć.  

Europska pučka stranka je politička grupacija desnog centra čiji je klub zastupnika najveći u Europskom parlamentu, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola članice su EPP-a.

Pučani imaju šefa države ili vlade u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Švedskoj, Austriji, Irskoj, u osam od 27 članica Europske unije. Uskoro bi trebali imati i u Bugarskoj jer se otvorio put potpredsjednici vlade Mariyi Gabriel iz stranke desnog centra GERB da postane premijerka nakon što je dosadašnji premijer Nikolaj Denkov podnio ostavku. 

Članice Europske pučke stranke dio su vladajuće koalicije u Italiji, Belgiji, Češkoj i Mađarskoj.