predatori u akciji

Vukovi napali gdje nisu 27 godina. Pobili su osam ovaca i 12 janjaca

11.06.2023 u 18:30

Bionic
Reading

U maloj neretvanskoj općini Zažablje vukovi su napali stado ovaca. Vlasnik kaže da je za vrijeme napada sa svojim psima bio udaljen samo sto metara i da je ostao bez četvrtine stada. Napad vukova na tom području posljednji se put dogodio prije 27 godina

Nekoliko stotina metara iznad naseljenog područja u Mliništu slobodno šeću vukovi. Zabilježile su to nadzorne kamere lovačkog društva, javlja HRT.

- Slušajte, država ako je odredila da treba vuka čuvati, treba čuvati i čovjeka, odnosno njegovu imovinu. Ako si spreman zaštititi vuka, zaštiti i čovjeka, rekao je Ivan Menalo, predsjednik Lovačkog društva ''Liska'', Metković.

Zdenko svoje ovce nije uspio zaštititi, koliko god o njima vodio brigu. Tijekom uobičajene ispaše uz pratnju pasa, napao ih je predator.

- Ne znam što bih rekao. Po nekoj mojoj procjeni sad trenutačno nedostaje osam ovaca i još dvanaest janjaca. To je skupa što je zaklano i što je nestalo, osam odraslih ovaca i dvanaest janjaca, kazao je Zdenko Barišić.

Nije prvi put da se u ovome dijelu doline Neretve pojavljuju vukovi. Jedinke su viđene već nekoliko puta, što je potvrdilo i lovačko društvo, no Zdenko kaže da ih je u posljednje vrijeme sve više, i to u čoporima.

- Desetak komada je viđeno. Tri su vidjeli i snimili. Jesu li to isti ili su različiti čopori, u ovoj ovdje situaciji je bilo više vukova, ali nisu svi bili odrasli, kazao je Barišić.

Obratio se vještaku i veterinarskom inspektoru. Kaže, uredno su sastavili zapisnik i učinili sve što je u njihovoj ovlasti. Ostalo prepušta državi jer bez stočarstva, dodaje, nema od čega živjeti.

- Ja se ne nadam puno, ali nešto očekujem bar od ove države, dodao je Barišić.

- Šteta je ono što bi država kao takva trebala ljudima nadoknaditi, je li, evo to je nekakav stav i mišljenje, kazao je Menalo.

Ovih dana Zdenku preostaje izolirati i zaštititi dio preživjelog stada. Kaže, ni sam ne zna kako kad je s druge strane zaštićeni vuk.