NELOGIČNOSTI U POPISIMA

Vukovar želi biti kao Vrgorac

26.02.2013 u 17:46

Bionic
Reading

Vukovarski HDZ upozorio je na medijskoj konferenciji u Vukovaru na nesrazmjeran broj birača i stanovnika u Vukovaru te od MUP-a i svih nadležnih institucija zatražio da u najkraćem vremenu, a do održavanja lokalnih izbora, provedu provjeru prebivališta i usklade popis birača s popisom stanovnika. Ocjenjuju kako bi se time 'vratio mir' na područje Vukovara

HDZ-ovci su nesklad koji postoji između popisa birača i popisa stanovnika u Vukovaru, a upozoravaju kako je osoba s prebivalištem u tom gradu skoro 15.000 više nego popisanih žitelja prije dvije godine, usporedili s problemom koji se pojavljuje u Vrgorcu.

'Je li problem Vrgorca što su s druge strane granice Hrvati i je li problem nepoduzimanja policijske akcije u Vukovaru što su s druge strane granice Srbi? Naime, u Vrgorcu je problem većeg broja birača od stanovništva i ta je razlika u 1.000 osoba, dok je to u Vukovaru 10 puta veći broj', upozorio je gradski vijećnik i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ivan Penava

HDZ-ovci ukazuju i kako su građani Vukovara 'svjedoci iznenađujuće tvrdog inzistiranja Vlade o provedbi Ustavnog zakona o manjinama i uvođenju dvojezičnosti, dok istodobno ne provode Zakon o prebivalištu, Zakon o boravištu i Zakon o popisu birača'.


HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara Pilip Karaula iznio je podatke po kojima u policijskoj evidenciji postoje 42.231 osoba koja ima prijavljeno prebivalište u Vukovaru. Po službenom popisu birača ukupno 32.612 Vukovaraca ima pravo glasa, a po posljednjem popisu stanovništva Vukovar ima 27.683 stanovnika.

Po tome, kako je naveo vijećnik Karanula, razlika između broja osoba s prebivalištem i broja stanovnika iznosi čak 14.548 osoba, dok broj birača premašuje broj stanovnika za 4.929 osoba.

Prethodno su i iz HSP-a Dr. Ante Starčević pozvali Vladu da pristupi 'žurnom i neodgodivom' provođenju Zakona o registru birača na području grada Vukovara.