obraćanje zbog kosova

Vučić se obratio naciji: 'Danas je za mene najteži dan od kada sam predsjednik Srbije'

11.12.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Povodom najnovijih napetosti na sjeveru Kosova, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon toga se obratio javnosti.

Vučić je rekao da je izdao najvažnije naloge koje je Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo.

'Poduzeli smo odgovarajuće mjere za zaštitu naše domovine, sukladno tome izdao sam najvažnije zapovijedi, a Vijeće za nacionalnu sigurnost ih je prihvatilo i moram reći da sam jako ponosan na naše vojnike i policajce. Prije nego što dobiju bilo kakvu naredbu za podizanje borbene spremnosti, mi ćemo prije toga milijun puta pokušati sačuvati mir', rekao je Vučić za RTS nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održane povodom aktualne situacije na Kosovu.

Kazao je da nitko iz Beograda nije naredio barikade i dodao da one nisu napravljene zato što su nečiji hir, nego zato što su oblik protesta. Vučić je naveo i da Albanci ne putuju tim blokiranim cestama. Predsjednik Srbije pozvao je Srbe i Albance na mir i smirivanje situacije. Pozvao je Srbe na Kosovu na mir i pribranost, prenosi Nova.rs.

'Mi smo stjerani uz zid. zid. Danas je za mene najteži dan od kada sam predsjednik Srbije i predsjednik vlade, vjerojatno najteža noć me čeka', rekao je Vučić.

'Nadam se i imamo uvjeravanja KFOR-a i Europe da neće poduzimati nasilne akcije protiv prosvjednika i nadam se da će tako i biti, učinit ćemo sve da sačuvamo mir i stabilnost', rekao je srbijanski predsjednik.

Zatražio je i da nitko ne dira pripadnike KFOR-a i EULEX-a.

  • +5
Srbi blokiraju ceste na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Podsjetimo, srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći, a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, a koji je bio dio egzodusa Srba iz policije u studenom, kada su se povukli nezadovoljni odlukom Prištine da primijeni zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice iz vremena prije neovisnosti Kosova.

Između ostalog. na pripadnike EULEX-a bačena je šok-bomba.