napadnuti pripadnici eulexa

[FOTO] Srbi blokiraju ceste na Kosovu: 'Večeras će nam poslati do zuba naoružane specijalce da progone naš narod i provode Oluju!'

11.12.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije. EULEX, misija Europske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su prosvjednici patrolu oklopnih vozila napali u subotu navečer.

Šok bomba bačena je u noći na nedjelju na izvidničku patrolu EULEX-a u blizini Rudara, stoji u priopćenju misije EU-a. Nitko nije ozlijeđen.

Zbog napada na EU snage poruku je poslao i visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell. Poručio je da EU neće tolerirati napade na EULEX na Kosovu niti nasilje i kriminalne akte na sjeveru. Dodao je i da barikade koje su postavili Srbi na sjeveru moraju odmah biti uklonjene.

'Grupe kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade i mir mora ponovno biti uspostavljen', upozorio je Borrell na Twitteru.

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije prošlog mjeseca, nakon što je Priština rekla da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice koje su iz vremena prije neovisnosti Kosova.

Drugi dan zaredom u nedjelju kamioni i druga teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom.

Oba su prijelaza bila zatvorena za promet. Kasno u subotu kosovska policija rekla je da je na nju otvorena vatra na različitim lokacijama u blizini granice sa Srbijom.

Snage su priopćile da su morale uzvratiti vatru u samoobrani i da za sada nema izvješća o ozlijeđenima. "Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju se odmah ukloniti", rekao je premijer Albin Kurti u izjavi dodajući da je njegova vlada u kontaktu s mirovnom misijom NATO-a koja ima više od 3000 vojnika na terenu.

Policija u Prištini priopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhićen zbog navodnog napada na državne urede, razbijanja prozora na uredima izbornih povjerenstava te uredima policijskih službenika i izbornih dužnosnika u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni automobilskih tablica koje je izdao Beograd, onima koje je izdala Priština.

  • +5
Srbi blokiraju ceste na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Brnabić: 'Barikade su poziv na mir, EU nije bila toliko glasna kada je kosovska policija s dugim cijevima ušla na sjever'

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u nedjelju da su barikade koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova, poziv na mir i poziv međunarodnoj zajednici da počne raditi svoj posao.

Zemlje Kvinte, zajedno s visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjski politiku i sigurnost Josepom Borrellom pozivaju na uklanjanje barikada na sjeveru jer su nelegalne, napisala je Brnabić na Twitteru i pritom kritizirala Bruxelles.

"Nisu bili tako glasni" kada je kosovska policija prekršila Bruxelleski sporazum time što je s dugim cijevima ušla na sjever, u općine sa srpskom većinom, poručila je.

Barikadama "jasno izražavaju svoj prosvjed i to čine mirno", poručila je.

  • +6
Napetosti na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dužnosnike međunarodne zajednice Brnabić je upozorila da nisu reagirali kad je Srbima bilo uskraćeno pravo da glasaju na izborima ni kad im je Priština "konfiscirala imovinu da bi napravila nelegalne vojne baze" niti (je reagirala na) 136 incidenata kad su na Kosovu napadnute srpske obitelji

"Obraćate pažnju samo kada su na barikadama", istaknula je.

Barikade "nisu samo način da se pokaže nezadovoljstvo i očaj", niti da su im osnovna ljudska prava ugrožena već su i način "da se zaštiti Briselski sporazum", ustvrdila je Brnabić koja inzistira na tome da za taj sporazum iz 2013. jamči EU.

"Barikade su poziv na mir i poziv na akciju međunarodne zajednice... Srbija poštuje sve potpisane sporazume: Bruxelleski, Washingtonski, ali i Rezoluciju VS UN-a 1244 i Povelju UN. To su naše vrijednosti“, poručila je na Twitteru Brnabić.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998./99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom.

KFOR i EULEX

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste koja ima potporu Beograda, pozvao je danas KFOR da spriječi upad specijalnih jedinica kosovske policije ROSU na sjever Kosova, ukazavši da je "njihovo prisustvo na tim prostorima protivno svim važećim sporazumima".

Rakić u pisanoj izjavi tvrdi da će Kurti "večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale postrojbe na sjever da progoni naš narod i provodi Oluju".

"Ovo je trenutak kada je odgovornost na KFOR-u i EULEX-u da spriječe kaos koji Kurti sprema", naglasio je Rakić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za nedjelju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, "poslije prijetnji kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima", javila je danas Radio-televizija Srbije.