prvi u hrvatskoj

Vrbovsko proglasilo Milana Bandića počasnim građaninom, oporbi se to nije svidjelo

11.03.2021 u 09:24

Bionic
Reading

Vrbovsko je prva hrvatska lokalna samouprava koja je posthumno odlučila proglasiti Milana Bandića počasnim građaninom. Odluka nije prošla glatko, iako je za nju glasala većina od ukupno 17 gradskih vijećnika

'Gradu Vrbovsko više od dvadeset godina pomagao je na različite načine: od pomoći pri uređenju nogometnog igrališta, svlačionica i brojnih hortikulturnih aktivnosti pa do u posljednje vrijeme iskazanih inicijativa vezanih uz pomoć turizmu. Osim Vrbovskom, Bandić je vrlo često pomagao ostalim dijelovima Gorskog kotara na najrazličitije načine, posebno u teškim danima ledoloma i iznimno jakih snježnih oluja, pa zaslužuje ovakvo priznanje', rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, objašnjavajući na sjednici Gradskog vijeća razloge posthumnog proglašenja Milana Bandića počasnim građaninom, piše Novi list.

Dio oporbe koju čine predstavnici nezavisne liste Dalibora Kratohvila nije se složio s dodjelom toga priznanja preminulom zagrebačkom gradonačelniku. Tako je Nedeljko Kovačević, kako piše ovaj dnevni list, primijetio da je ova nagrada nečastan čin i uvreda vrijednim i kvalitetnim ljudima s područja Grada Vrbovskog koji nikad nisu dobili tu ni bilo koju sličnu vrijednu nagradu, a zaslužili su je.

Dalibor Kratohvil, navodi se dalje, rekao je da ga je sram što je dio Gradskog vijeća koje nagrađuje osobu s 280 kaznenih prijava i koja bi, da je ostala živa, nakon predstojećih izbora vjerojatno završila u zatvoru, navodi Novi list.

Odluka o počasnom građaninu usvojena je većinom glasova, za nju je od ukupno 17 vijećnika glasalo njih 12, protiv je bilo četiri, a jedan suzdržan. Vrbovsko je time postala prva hrvatska gradska sredina koja je preminulom gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću dala značajno lokalno priznanje.