PRIJETNJE PUTINU

Vođa terorista pozvao na uništenje Igara u Sočiju

04.07.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Najistaknutiji vođa islamističkih gerilaca u Rusiji, Čečen Doku Umarov, pozvao je ovih dana mudžahedine Kavkaza i Rusije da nasiljem spriječe održavanje ZOI-ja u Sočiju koje su na rasporedu 2014. godine

'Namjeravaju održati Olimpijske igre na kostima naših predaka, na kostima mnogih, mnogih mrtvih muslimana koji su pokopani na našoj zemlji uz Crno more. Mi, kao mudžahedini, ne smijemo to dozvoliti, i pritom valja koristiti svaku metodu koju nam Alah dozvoljava', poručio je Umarov u novoj videoposlanici na ruskome jeziku. Premda kao lider potječe iz teških čečenskih ratova 90-ih, Umarov svoje motive da napadne nešto udaljeniji Soči pravda zločinima carske Rusije koji su se dogodili prije 140-150 godina. Tada je ruski imperij, pobijedivši u osvajačkom Kavkaskom ratu, na teritoriju na kojem se dogodine imaju održati Olimpijske igre izvršio pokolj i etničko čišćenje naroda Čerkeza.

Otkako je 2006. godine dobio titulu vođe samoproglašenog Kavkaskog emirata, 49-godišnji Doku Umarov preuzeo je odgovornost za nekoliko terorističkih masakra izvan Sjevernog Kavkaza, u kojima su ciljani i ubijani isključivo civili, odnosno slučajni prolaznici (takvi su bili bombaški napadi na aerodrom Domodjedovo i Moskvoski metro, zatim eksplozija u vlaku Nevskij ekspress). 

Umarov je u svom obraćanju de facto prekinuo moratorij napada na civilne ciljeve kojeg je proglasio nakon što su 2011. godine po Rusiji krenuli prosvjedi protiv predsjednika Vladimira Putina. 'U Kremlju su našu milost i dobrotu shvatili kao slabost', poručio je gerilski lider čiju su smrt ruske vlasti proglašavale više puta, ali ga se i danas smatra najtraženijim teroristom na području Rusije.

Umarov je izrazio i zadovoljstvo što danas, po njemu, 'nema muslimanske zemlje u kojoj se ne vodi džihad', svrstavši svoju skupinu u val tih islamističkih pokreta koji nasiljem pokušavaju stvoriti vjerske islamske režime na prostorima gdje žive muslimani. Broj pristaša radikalnog islama raste u nekim regijama Rusije, no velika većina prakticira sekularni islam koji se suprostavlja džihadističkim bojovnicima.

Igre u Sočiju znače organizaciju ogromne sportske priredbe uz samu granicu s Abhazijom (ratom odmetnuta gruzijska regija čiju nezavisnost priznaje Rusija), te na obroncima kavkaskog masiva koji je nestabilan još od 90-ih i rata u Čečeniji. Već sada se piše da su sa budžetom od 15 milijardi eura to najskuplje Igre u povijesti čovječanstva – čak i u konkurenciji ljetnih OI.

Nova videosnimka Dokua Umarova

251728,216835,192920,128731