PROTIV PUTINA U MOSKVI

Vlasti bi mogle spriječiti protest zbog smrti radnika

06.05.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Nakon dugo vremena večeras se u ruskoj metropoli Moskvi trebao održati veliki prosvjed protiv režima ruskog predsjednika Vladimira Putina. No policija sada razmišlja o blokiranju dozvole za miting zbog pogibije radnika koji je postavljao scenu

Ruski Interfaks prenosi da se nastradali mladić zvao Maksim Melkov i da je na mjestu umro nakon što se na njega prilikom postavljanja govornice srušio razglas. Policija istražuje slučaj. Melkov je, prema raznim izvorima, imao između 25 i 26 godina, a u postavljanju scene na trgu Bolotnaja sudjelovao je ili kao oporbeni aktivist, ili kao volonter.

Gradske vlasti predlažu oporbenjacima da promijene mjesto mitinga, no ne spominje se koja bi bila alternativna lokacija.

Skup je trebao početi u 19 sati navečer, a tempiran je na godišnjicu sličnog prosvjeda lani, pred treću predsjedničku inauguraciju Vladimira Putina - državnika koji na ovaj ili onaj način upravlja ruskim režimom već 13 godina. Na lanjskim prosvjedima dogodili su se sukobi poslije kojih je procesuirano 30 građana. Čak 16 njih do danas je u pritvoru, a dvojica su osuđena nakon što su priznali organiziranje nereda, odnosno fizički napad na policiju.