USKOK OPTUŽUJE

Vlahušić pogodovao zakupcu Revelina i oštetio grad za više od tri milijuna kuna

30.12.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Nakon provedene istrage Uskok je jutros na splitskom Županijskom sudu podigao optužnice protiv dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića i ugostitelja Lukše Frankovića zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga

U Uskokovom priopćenju stoji kako Vlahušiću stavlja na teret da je od svibnja 2010. do prosinca 2014. u Dubrovniku na traženje drugooptuženog vlasnika ugostiteljskog obrta, u namjeri da njegovom obrtu osigura obavljanje ugostiteljskih usluga u prostoru cijele Glavne dvorane u tvrđavi Revelin, poduzeo niz radnji kojima je na štetu Grada Dubrovnika Frankoviću pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist.

Tako je još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela Glavne dvorane Vlahušić s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt, neovisno o uvjetima natječaja, za iznos najamnine koju će ugostitelj ponuditi za zakup dijela Glavne dvorane, u zakup dobiti cijeli prostor Glavne dvorane, te da će Gradu Dubrovniku plaćati samo dio prihoda od ulaznica te da će Grad Dubrovnik neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja, nabave potrošnog materijala i zaštitarske službe.

Uz navedeno, Vlahušić je, nakon što je 4. kolovoza 2010. zaključio Ugovor o zakupu, Frankoviću omogućio i neosnovano neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200 kuna. Nadalje, na temelju Ugovora o zakupu prostora i Sporazuma o podjeli režijskih troškova, dubrovački je gradonačelnik, sukladno dogovoru s Frankovićem, u ime Grada Dubrovnika zaključcima obvezivao pravne i fizičke osobe koje su na jedan dan zakupljivale Glavnu dvoranu u tvrđavi Revelin da, na temelju cjenika koji su suglasno utvrdili optuženici, ugostiteljsku i audiovizualnu opremu iznajmljuju od Frankovićeva obrta.

Time je Vlahušić na štetu Grada Dubrovnika Frankovićevu obrtu pribavio nepripadnu imovinsku korist od 3.070.849 kuna.

Frankoviću se još stavlja na teret to da je od 28. rujna 2012. do 30. travnja 2014., u namjeri umanjenja iznosa koji bi trebao platiti na ime poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit ostvarenu od prodaje ulaznica, podnosio mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima nije iskazao prodaju 12.290 ulaznica za 538.514 kuna za koji iznos je neosnovano uvećao gubitak za 2012. i umanjio dobit za 2013., čime je državni proračun oštetio za 242.331 kuna.