dobre kamate

Vlada vabi građane s novom rundom 'trezoraca', ali i banke sada imaju svoje adute

14.02.2024 u 20:00

Bionic
Reading

Vladi na naplatu dolaze stari dugovi pa za otplatu ide po novo zaduženje. Do novca će pokušati doći od građana. U studenom su građani državi posudili gotovo milijardu eura, a sličan iznos tražit će se i sada.

Prošle trezorce država je prodala na rok od godinu dana uz kamatu od 3,75 posto. Svaki zapis ulagač bi platio 964 eura, a država se obvezala da će ga za godinu dana od njega otkupiti za 1000 eura. Stručnjaci sad očekuju kamatu između 3,5 i 3,6 posto, iako će ona ovisiti o roku, javlja Dnevnik.hr.

Trezorski zapisi konkurencija su oročenju u bankama. Da bi ulagačima bile zanimljive, moraju nuditi veću kamatu, a banke danas nude veću kamatu na kraći rok oročenja jer očekuju skori pad kamatnih stopa. Na šest mjeseci može se dobiti 3,1 posto, a na godinu dana tek 2,9 posto.

Upravo zbog toga ne bi bilo čudno da Vlada ovaj put građanima ponudi dva različita trezorska zapisa, jedan s rokom dospijeća do šest mjeseci s višom kamatom i drugi do godinu i pol s nižom.

Novosti bi moglo biti i u načinu kako se ulaganje obavlja. Lani je za to bilo potrebno doći u poslovnicu Fine. No, još tada ministar financija Marko Primorac je najavio izradu posebne aplikacije za kupnju narodnih trezoraca digitalnim putem.

Prvo izdanje narodnih trezoraca najavljeno je u tjednu prije nego što su puštene na tržište. Zadrže li u Vladi taj raspored, početak upisa može se očekivati već – u ponedjeljak.