ODLUKE SA SJEDNICE

Vlada daje novac za vrtiće te za raketni sustav od 3,8 milijuna eura

21.09.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Jednake kriterije kojima sufinancira rani i predškolski odgoj i obrazovanje za svako dijete želi se postići uredbom o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića koju je Vlada prihvatila na sjednici u četvrtak

Prijedlogom Uredbe, koja se donosi radi osiguranja dugoročne održivosti financiranja predškolskih ustanova, posebice u slabije razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, godišnji iznos sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića osigurava se općinama i gradovima za javne, ali i za privatne vrtiće na njihovom području.

Iznos se utvrđuje umnoškom - broja djece evidentirane u zajedničkom elektroničkom upisniku u tekućoj pedagoškoj godini, prosječne cijene smještaja po djetetu na razini RH te postotnog udjela od 6,25 posto do 50 posto utvrđenog ovom Uredbom prema skupinama razvijenosti iz Uredbe o indeksu razvijenosti.

Fuchs: Dodatni udio za lakši život na otocima i brdsko-planinskim područjima

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da je Vlada vodila brigu i kako olakšati život građana na otocima i u brdsko-planinskim područjima "za koje je predvidjela dodatni udio odnosno postotno uvećanje za 15 posto u odnosu na ostale gradove i općine".

Financiranje je predviđeno od 1. listopada "i jedan je od oblika pomoći općinama i gradovima jer će im donijeti dodatno rasterećenje proračuna", a u državnom proračunu u ovoj godini osigurano je 17,8 milijuna eura, dok je u proračunu za 2024. potrebno osigurati 70 milijuna eura, te 82,2 milijuna eura u 2025.

Donošenje današnje uredbe omogućeno je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojima je, po prvi puta, propisana mogućnost da se u državnom proračunu osiguravaju sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića na temelju mjerila i kriterija koje uredbom propisuje Vlada.

Država uredbom osigurava jednake kriterije kojima sufinancira rani i predškolski odgoj i obrazovanje za svako dijete, ali i omogućuje gradovima i općinama dodatna ulaganja u vrtiće, povećanje plaća te dodatna zapošljavanja potrebnih kadrova za unaprjeđenje kvalitete, naglasio je ministar.

"Isto tako, ovaj model financiranja otvara mogućnost za smanjenje, u nekim slučajevima čak u ukidanje, roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića", dodao je Fuchs.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ukupna ulaganja u nove vrtićke kapacitete iznosit će oko 530 milijuna eura

U obrazloženju uredbe Fuchs je dao i pregled dosadašnjih ulaganja u za dječje vrtiće i najavio daljnja. Naveo je tako da, unatoč značajnim ulaganjima od 2017. do danas, stopa sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju još uvijek nije zadovoljavajuća odnosno "iznosi oko 79 posto obuhvata djece".

Razlog tome je, rekao je, s jedne strane nedostatak kapaciteta u dječjim vrtićima, ali i problem kako osigurati dugoročnu održivost i financiranje predškolskih ustanova, posebice u slabije razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

"Stoga smo kao jednu od ključnih investicija ulaganja u odgojno-obrazovnom sustavu predvidjeli izgradnju novih kapaciteta dječjih vrtića za što smo do sada uložili više od 265 milijuna eura te u zadnjih pet godina povećali broj vrtićkih mjesta za 13.000", naveo je.

U predstojećem razdoblju, najavio je, predviđena su ulaganja u izgradnju novih kapaciteta dječjih vrtića "za što je osigurano još 260 milijuna eura iz europskih fondova".

"Tako će ukupna ulaganja u nove kapacitete iznositi oko 530 milijuna eura, a broj mjesta u vrtićima će se povećati za oko 39 tisuća", rekao je.

Očekuje se da će se postotak obuhvata djece koja sudjeluju u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u dobi od treće godine do polaska u školu, s početnih 78,8 posto (u 2020.), do 2027. godine povećati na više od 90 posto.

Vlada je na sjednici Ministarstvu obrane dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini za nabavu jednokratnog protuoklopnog prijenosnog raketnog sustava RGW 90 kratkog dometa.

Suglasnost MORH-u za protuoklopni prijenosni raketni sustav od 3,8 milijuna eura

"Navedeni raketni sustav u potpunosti zadovoljava potrebe Hrvatske vojske u pogledu zahtjeva za opremanjem postrojbi prijenosnim jednokratnim protuoklopnim raketnim sustavima", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Ukupna vrijednost nabave, uključujući PDV, iznosi 3.878.697,50 eura, a novac je planiran u državnom proračunu za ovu i iduću godinu, odnosno - u ovoj godini 1.241.183,20 eura i u idućoj 2.637.514,30 eura.

Za nedjelju, 29. listopada, Vlada je raspisala prijevremene izbore za članove Gradskog vijeća Orahovice budući da je Gradsko vijeće zbog nedostatka potrebnog broja članova, tj. kvoruma, bilo onemogućeno u održavanju sjednica i u donošenju odluka iz svoga djelokruga u razdoblju duljem od tri mjeseca.

Stoga je Vlada najprije, 1. rujna, donijela rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća, a danas i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora.