od 1. siječnja

Povećavaju se naknade za starije, evo na koliko

24.08.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Vlada RH je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojima bi se te naknade podigle na 150 eura

Izmjenama se nacionalna naknada za starije osobe podiže sa sadašnjih 120,71 eura na 150 eura od 1. siječnja 2024., kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.

Pravo na naknadu imaju osobe starije od 65 godina, a nisu ostvarile pravo na mirovinu temeljem rada i uplaćenih doprinosa.

Redovno godišnje usklađivanje počet će se primjenjivati do 1. siječnja 2025., najavio je ministar.

Izmjenama se predlaže i ublažavanje uvjeta za ostvarivanje prava na nacionalu naknadu, uvjet sa sadašnjih 20 godina neprekidnog boravišta na području Hrvatske od dana podnošenja zahtjeva smanjuje se na 10 godina, te povećava prihodovni cenzus, s 120 na 300 eura po glavi kućanstva.

Omogućava se i ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu i u slučajevima kada je pokrenut postupak za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora o doživotnom odnosno dosmrtnom uzdržavanju. Omogućila bi se i isplata naknade na adresu korisnika i putem pošte, kazao je Piletić.

Za provedbu zakona trebati će u 2024. osigurati dodatnih 13,7 milijuna eura, u 2025. gotovo 16 milijuna, a u 2026. 16,1 milijun eura.

„Očekujemo da broj korisnika naknade sa sadašnjih 6.841 korisnika naraste na minimalno 13.400”, rekao je Piletić.

Vlada je donijela i odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u visini od 5 do 10 posto. Riječ je o policijskim službenicima, službenicima pravosudne policije, carinske i porezne uprave, te državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne uprave koji ne ostvaruju dodatke za poslove utvrđene posebnim propisima ili sporazumom. Dodatkom će biti obuhvaćeno oko 29 tisuća zaposlenika, a početi će se isplaćivati u rujnu za plaće u kolovozu, kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.