vijeće nadzire

Vlada donijela Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti, poznato tko će ih i nadzirati

28.07.2022 u 14:41

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila Nacrt javnog poziva za predlaganje kandidata za izbor vanjskih članova Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti i zadužila Ministarstvo pravosuđa da ga objavi

Vlada je na sjednici 6. svibnja donijela Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti čiju primjenu prati Vijeće koje ima pet članova, a imenuje ih Vlada na razdoblje od četiri godine.

Dva člana Vijeća su iz reda u javnosti priznatih stručnjaka u području sprječavanja korupcije i etike u javnom sektoru i imenuju se na temelju javnog poziva, a Vlada je danas utvrdila i da visina naknade za njihov rad u Vijeću iznosi 1.500 kuna neto mjesečno.

Od preostala tri člana Vijeća, dva su iz reda državnih dužnosnika izvršne vlasti, a jedan član je iz reda rukovodećih državnih službenika u tijelima izvršne vlasti u čijoj je nadležnosti područje sprječavanje korupcije, etike u javnoj upravi ili upravljanja u tijelima izvršne vlasti.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Čeminca u nedjelju, 18. rujna, a s obzirom na to da je izabrani načelnik podnio ostavku 27. lipnja.