novi koeficijenti

Vlada objavila koliko će rasti plaće državnih i javnih službenika

25.01.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Ministri Ivan Malenica i Marin Piletić u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavili su uredbu o koeficijentima plaća u državnim i javnim službama

Na početku prezentacije, ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je da se radi o pravednijoj podjeli radnih mjesta. Broj radnih mjesta u državnoj službi smanjen je sa 1.055 na 862, a u javnim službama sa 965 na 400 radnih mjesta. Povećanje koeficijenata iznosit će u prosjeku 13,5 posto, dodao je.

Rekao je kako je Zakon o plaćama, koji je stupio na snagu 1. siječnja, bio pravna osnova za donošenje uredbi koje danas predstavljaju te precizirao glavne smjernice reforme koju donosimo u nastavku.

Piletić je naveo nekoliko primjera rasta plaća za državne i javne službenike te tako tvrdi da će višim referentima plaća rasti s 999 na 1.311 eura.

Kad je riječ o javnim službama, istaknuti su primjeri plaća u obrazovanju, koje će s novim koeficijentima u neto iznosu do ožujka rasti od 150 do 250 eura, a redovitim profesorima čak 500 eura.

Učiteljima će osnovna bruto plaća rasti 270, učiteljima mentorima 283 eura, a učiteljima savjetnicima 317 eura. Na godišnjoj razini taj iznos je još veći.

Potom je predstavljen i rast plaća u, kako je rekao Piletić, jednom od najkompleksnijih sustava - zdravstvu.

Liječnicima bi bruto plaća do ožujka ove godine trebala narasti za 550 eura.

Na kraju su predstavljene još plaće u socijalnoj skrbi te kulturi.

Pletić je istaknuo da prosječna neto plaća iznosi 1208 eura, što je 460 eura više nego na početku mandata.