sastanak na vrhu

'Vilnius voli Ukrajinu': Glavni grad Litve želi Ukrajinu što prije u NATO-u

10.07.2023 u 08:14

Bionic
Reading

Vilnius dočekuje čelnike NATO-a s jasnom porukom da mu Ukrajina treba pristupiti što prije, ali na ovotjednom samitu neće biti zaključka o ubrzanom članstvu, kako bi to želio predsjednik Volodimir Zelenski

Čelnici 31 zemlje NATO-a sudjelovat će u utorak i srijedu na sastanku na vrhu na kojem je jedna od glavnih tema članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskom savezu. Ukrajina se želi priključiti što prije, ali mišljenje je o tome među članicama NATO-a podijeljeno. Istočnoeuropske zemlje, među kojima i Litva, podržavaju brzi ukrajinski put, dok su zapadne koje predvode SAD i Njemačka opreznije.

Vilnius je međutim u tome jasan - poruke podrške u gradu su posvuda. Ukrajinske zastave vise ravnopravno s litavskim i zastavama NATO-a. Plavo-žute zastave, međutim, nisu po gradu postavljene samo prigodno.

"Možda ih je sada malo više, ali ljudi su ih izvjesili na zgrade odmah nakon što je počela invazija", rekla je Hini Greta, mlada volonterka angažirana na samitu.

Dok čekate autobus..

Njezina kolegica koja nije željela biti imenovana rekla je kako je litavska potpora Ukrajini od samog početka rata snažna, te da su mnogi Litavci otišli pomoći Kijevu u borbi protiv Rusa.

"Dok čekate ovaj autobus, Ukrajina čeka da uđe u NATO", poruka je na autobusima vilinuskog javnog prijevoza. Na displejima se brojevi linija na kojima voze izmjenjuju s porukom "Vilnius voli Ukrajinu".

Na drugom autobusu pak stoji: "Dok čekate ovaj autobus, Ukrajina čeka F-16", jasna referenca na ukrajinsku želju da se zemlji pošalju borbeni zrakoplovi.

  • +9
Oružje koje bi Ukrajina mogla dobiti uz F-16 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Wikimedia Commons - Ratno zrakoplovstvo SAD-a

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda posjetio je krajem lipnja Ukrajinu i tamo rekao da je "mjesto Ukrajine u NATO-u".

Zelenski je u nedjelju rekao kako očekuje "najbolji mogući rezultat" sa samita za svoju zemlju.

Ali je zato američki predsjednik Joe Biden bio jasan. "Ne mislim da je spremna ući u NATO", rekao je za CNN. "Bili bismo u ratu protiv Rusije kad bi se to dogodilo", kazao je.

Patrioti čuvaju vilniusko nebo

No, bez obzira što neće dobiti poruku o ubrzanom pristupanju, Kijev bi na samitu trebao dobiti "jamstva o sigurnosti" i općenito obećanje o daljnjoj pomoći.

Održat će se i prvi sastanak Vijeća NATO - Ukrajina, neke vrste kompromisa kojim bi savez jačao veze s Kijevom jer bi nova platforma trebala omogućiti Ukrajini da sudjeluje bliže u radu NATO-a i bude uključena u njegov razvoj. Na tom se skupu očekuje i Zelenski.

Uoči dolaska čelnika zemalja NATO-a u zračnoj luci u Vilniusu raspoređeni su njemački protuzračni sustavi Patriot, s cijevima uperenim u smjeru Kalinjingrada, ruske eksklave, i Bjelorusije čija je granica od Vilniusa udaljena samo 32 kilometra.

Šesnaest članica NATO-a poslalo je ukupno oko 1000 vojnika kako bi štitili samit, a više država poslalo je napredne sustave protuzračne obrane.