VANJSKOPOLITIČKA ANALIZA

Bandov o ulasku Ukrajine u NATO: Sve ovisi o tome što će se događati na vojnom planu

09.07.2023 u 20:00

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska tvrdi kako je ostvarila mali napredak na bojištu kod Bahmuta. Grad pritišću sa sjeverne i južne strane te tako nastoje slomiti rusku obranu. Teške bitke vode se i u zaporiškoj oblasti. O stanju u Ukrajini i očekivanjima od summita NATO-a govorio je za Dnevnik HTV-a vanjskopolitički analitičar Goran Bandov.

Komentirajući očekivanja od summita, Bandov je objasnio da će tražiti način da Ukrajina bude zadovoljna.

- Mi znamo da države NATO saveza i jedan značajan dio njih ne vide da je Ukrajina spremna za ulazak, smatraju da je to još prilično daleko te da o tome treba dosta razgovarati. Sigurno će se naći jedno diplomatsko rješenje koje će Ukrajina, a u konačnici i članice saveza moći prodati kao ono koje je kvalitetno dobro usmjereno, rekao je Bandov.

Dodaje da je ono što je sigurno da će i dalje biti podrška Ukrajini.

Što se tiče članstva Ukrajine u NATO savezu, Bandov je rekao da će ono ovisiti o tome što će se događati na vojnom planu.

- Ako Ukrajina uspije osloboditi svoj teritorij onda će ona odlučivati o svojoj sudbini, a to znači da će moći odlučiti želi li pristupiti NATO savezu, objasnio je.

Ulazak Švedske u NATO

Bandov je komentirao i ulazak Švedske u NATO savez gdje im Turska radi glavnu blokadu, a na pitanje hoće li im Turska omekšati ulazak u NATO, Bandov odgovara da se o tome dosta pregovara.

- Vidjeli smo da je u slučaju Finske išlo puno jednostavnije, ali moram reći da Finska nije bila u fokusu Turske, kao što je Švedska. Turska i njezini argumenti su vrlo ozbiljno shvaćeni u cijelom nizu država članica, ali i u Švedskoj. Očigledno se puno toga događa iza same scene, postižu se određeni dogovori, istaknuo je.

Dodao je da je Švedska već sada duboko integrirana u NATO sustav. Također je rekao da ako Švedska možda sada ne uđe u NATO da je izgledni kandidat na nekom od narednih summita.

- Vrlo vjerojatno će se između Turske i Švedske će se odlučivati u sitnim koracima. Mi znamo da ulazak Švedske podupiru više manje sve članice. Mađarsku ne vidimo kao neku ozbiljnu prepreku, a argumenti Turske su shvaćeni izrazito ozbiljno i dosta članica NATO saveza radi na tome kako bi se to otklonilo i sama Švedska radi na tome kako bi se to otklonilo, rekao je za kraj Bandov.