DEVASTACIJA PRIRODNIH BISERA

Splitski vijećnici traže zaštitu Marjana i Vruje od 'trgovačke koalicije HDZ-a i Keruma'

05.02.2021 u 13:35

Bionic
Reading

Splitski gradski i županijski vijećnici stranke Pametno Jakov Prkić i Ante Renić pozvali su u petak Splitsko-dalmatinsku županiju da reagira kako bi se trajno zaštitila Park-šuma Marjan i Vruja, uvala između Piska i Brela, kojima zbog neodgovornih pojedinaca prijeti devastacija.

Rekli su da su podnijeli zahtjev da se planom rada Županijske skupštine uvala Vruja uvrsti u obližnji Park-prirode Biokovo.

​Njihov je prijedlog prihvaćen​ te očekuju da će uskoro ​biti na dnevnom redu Županijske skupštine​ i da će devastirana uvala dobiti najviši stupanj zaštite, kakav i zaslužuje.

​Županijski vijećnik i potpredsjednik stranke Pametno za Split i Dalmaciju Ante Renić podsjetio je da je uvala devastirana bespravnom gradnjom Stipe Latkovića, koji se čak ni nakon oduzimanja koncesije nije zaustavio niti je uvalu vratio u prvobitno stanje. ​

Nada se da će svi vijećnici biti ujedinjeni i prihvatiti ​tu​ inicijativu kojom će mjerodavne službe dobiti još veće ovlasti i obvezu očuvanja prirodnog krajolika toga srednjodalmatinskog bisera.

​"​Sudbinu Vruje, nažalost, dijeli i Marjan, koji ulazi već u treću godinu pravne nedefiniranosti vlasničkih odnosa, zbog kojih nije izrađen program gospodarenja šumom, niti se provode radovi na zaštiti i sanaciji iste. Marjan propada​ ​naočigled svih građana i gubi svoj najvrjedniji resurs - šumu. Ona polako uzmiče pred potkornjacima razne vrste, što prirodnim, što građevinskim. Za to se vrijeme Grad Split, Republika Hrvatska, a po novom tumačenju DORH-a i Županija splitsko-dalmatinska, ne mogu dogovoriti tko je vlasnik i tko bi trebao preuzeti odgovornost za upravljanje ovim zaštićenim područjem prirode​", ističu u stranci Pametno​.

​Gradski vijećnik Jakov Prkić rekao je kako svi redom, umjesto da se trse tko će prije čuvati i uređivati Marjan, bježe od ozbiljnog posla ​i​ želje da to rade.

​"​Sramotna nezainteresiranost i nebriga za očuvanje i Marjana i Vruje, zbog sitnih i krupnih interesa trgovačke koalicije HDZ-a i Željka Keruma, koji već 12 godina vladaju Splitom i županijom, dovela je do nepovratne devastacije ovih prirodnih bisera.

Zato pozivamo na hitno sjedanje za stol svih pretendenata na vlasništvo i nadležnost kako bi se konačno postigao dogovor o nužnom zajedničkom djelovanju, a sve kako bi se spriječilo trajno uništenje i gubitak Marjana i Vruje", istaknuo je Prkić.