represija

Vijeće sigurnosti pozvalo na trenutačni prekid nasilja u Mijanmaru

02.02.2022 u 23:54

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u izjavi koju je jednoglasno prihvatilo u srijedu na "trenutačni prekid svih oblika nasilja" u Mijanmaru, izrazivši nadu da će izaslanik ASEAN-a "čim to bude moguće" doći u zemlju "kako bi se sastao sa svim stranama"

Petnaest članova Vijeća "nestrpljivo čeka njegov posjet Mijanmaru čim to bude moguće kako bi se sastao sa svim zainteresiranim stranama i posredovao u procesu dijaloga i u dopremi humanitarne pomoći", navodi se u izjavi.

Tekst koji je pripremila Velika Britanija prihvaćen je u utorak, na dan prve obljetnice državnog udara koji je izvela hunta 1. veljače 2021.

U izjavi se ističe krajnja zabrinutost Vijeća zbog "nedavnog novog nasilja u zemlji" i "velikog broja raseljenih".

Aung San Suu KyiVijeće traži da se zajamči "sigurnost civila" pošto je više od 1.500 ljudi ubijeno tijekom represije mijanmarskih oružanih snaga nakon državnog udara, navodi tamošnja nevladina udruga.

Kambodža trenutačno predsjeda Savezom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i njezin ministar vanjskih poslova Prak Sokhonn imenovan je posrednikom te organizacije za Mijanmar.

Vijeće u svojoj izjavi izražava zadovoljstvo tim imenovanjem i "pruža potporu njegovoj ulozi i diplomatskim naporima kako bi se pristupilo konstruktivnom dijalogu svih zainteresiranih strana".

Prak Sokhonn je početkom siječnja posjetio Mijanmar zajedno s kambodžanskim premijerom Hun Senom i taj je posjet ocijenjen spornim jer su se sastali s vojnom huntom, ali ne i s bivšom civilnom čelnicom Aung San Suu Kyi i s predsjednikom Win Myintom kojeg je svrgnula vojska.

Tada su kritičari upozorili na opasnost da se dade legitimitet hunti i ugroze napori radi izolacije generala.

Vijeće u izjavi ponovo traži oslobađanje dvoje čelnika i izražava "krajnju zabrinutost zbog nastavka izvanrednog stanja koje je vojska uvela 1. veljače 2021. i njegovih teških posljedica".

Ono ponovo traži demokratsku tranziciju i opetuje "potrebu potpunog, sigurnog i neometanog humanitarnog pristupa svim ljudima u potrebi" te "zaštitu humanitarnih i zdravstvenih radnika".