OPET PROTIV ZDRAVSTVENOG ODGOJA

Vigilare: Tko može bolje od roditelja odgojiti vlastitu djecu?

28.08.2013 u 13:17

Bionic
Reading

Nekoliko sati prije predstavljanja novog plana i programa zdravstvenog odgoja za škole, katolička udruga Vigilare u priopćenju se okomila na ministra obrazovanja Željka Jovanovića i zatražila da se roditeljima ponude dva programa zdravstvenog odgoja na izbor - jedan liberalni i drugi konzervativni

Udruga Vigilare koju vodi John Vice Batarelo i koja je poznata po dovođenju kontroverzne Judith Reisman priopćila je da od novog zdravstvenog programa očekuju vrlo malo: 'Javna rasprava je provedena prinudno i odvijala se u vrlo kontroliranim uvjetima. Sam ministar nije primio nijednu udrugu ili skupinu roditelja koji imaju drukčije mišljenje od njegova. Ministar se boji čuti drugo mišljenje i boji se otvorenog dijaloga, i to posebno kad je riječ o 4. modulu zvanom 'Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje'.

Batarelo, kao poznati kritičar Jovanovićeva djela, zapitao se tko to daje pravo nekakvom 'stručnjaku' da se miješa u vrlo odgovoran roditeljski posao odgoja djece, ako sami roditelji to ne zatraže?

'Tko može bolje od roditelja odgojiti vlastitu djecu, naročito kada se radi o vrijednosnim pitanjima, posebno vezanima uz spolnost i spolni život? Zašto je ovaj program 'odgoj', a ne 'program'? Program bi prenosio informacije, a odgoj implicira promjenu ponašanja. Kada je država (i Ministarstvo) sebi dala pravo da 'odgaja' našu djecu?', navodi Batarelo u priopćenju.

Štetnost 4. modula koji se odnosi na spolni odgoj vidi u 'indoktrinaciji djece da ona mogu birati svoj 'društveni spol''. Navodi da govor o spolnosti djeci, kao da je to samo još jedna fizička aktivnost, implicitno promiče promiskuitetno ponašanje. Pita se tko će odgovarati za psihičku zbunjenost djece koja biološki i psihički nisu spremna za ovakav 'odgoj' u državnim školama. 'Još nije do kraja rasvijetljena povezanost promicatelja pedofilije u stvaranju ovog modula, naročito onih koji su završili ili imaju kontakt s Kinseyjevim institutom u SAD-u', navodi Batarelo.

Poziva ministra da se 'uskladi s demokratskim ponašanjem i da kao ministar služi roditeljima, a ne nameće svoja rješenja'. 'U tom vidu očekujemo da primi udruge i roditelje koji se ne slažu s ovim i ovakvim zdravstvenim 'odgojem'. Tražimo da se ponude dva programa za modul spolnosti, ovaj liberalni (koji ima loše rezultate na Zapadu) i drugi, s konzervativnim vrjednotama, koji podupire i zahtijeva većina hrvatskog stanovništva, napose roditelja', piše Batarelo i poziva roditelje - ako se ne ostvare ova dva cilja - da se informiraju u školama kada će biti satovi modula 'Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje' te da povuku svoju djecu s tih satova u skladu sa savješću i temeljem članka 63. hrvatskog Ustava.