STOTA OBLJETNICA ROĐENJA

[VIDEO] Tisuće Argentinki prodefilirale Buenos Airesom u čast Evite Peron

08.05.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Tisuće Argentinki odjevenih kao Evita Peron prodefilirale su u utorak ulicama argentinske prijestolnice kako bi obilježile stotu obljetnicu rođenja nekadašnje prve dame koju je na filmskom platnu ovjekovječila pop zvijezda Madonna

Mnogobrojna skupina prošetala se ulicama Buenos Airesa do zgrade koja je ukrašena velikim portretom Evite Peron iskovanim u željezu.

U znak poštovanja prema jednoj od najpoznatijih Argentinki u svijetu sudionice skupa nosile su prepoznatljive frizure, kakve je imala Evita, a neke od njih odjenule su plesne haljine po kojima je karizmatična prva dama bila poznata.

'Želimo istaknuti sliku Evite Peron kao žene koja je vjerovala u ženski rod. Kao feministice vjerujemo u njezinu borbu', izjavila je jedna od mnogobrojnih sudionica skupa za agenciju AP.

Povodom stote obljetnice rođenja, Muzej Evita u argentinskom glavnom gradu upriličio je izložbu naziva 'Djetinjstvo i peronizam – Igračke Zaklade Eva Peron'.

Rođena 1919. godine u predgrađu Buenos Airesa kao peto dijete u obitelji, Eva Maria Duarte već u mladosti susrela se sa životnim poteškoćama zbog nedostatka obrazovanja. Karijeru je započela kao glumica u radio-dramama i sapunicama, a budućeg muža i kasnijeg argentinskog diktatora Juana Perona upoznala je na dobrotvornoj priredbi održanoj povodom katastrofalnog potresa na sjeveru zemlje.

Izvor: Društvene mreže

Evita i tadašnji general Peron vjenčali su se u listopadu 1945. godine, a odmah potom su cenzurirani svi filmovi i serije u kojima je glumila. Aktivno je sudjelovala u sindikatima, a osnovala je i zakladu za pomoć siromašnima te je zaslužna za izgradnju tisuća domova za nezbrinutu djecu i škole.

Osigurala je i zdravstvenu zaštitu za najsiromašnije Argentince te je bila veliki borac za prava žena.

Iako se za nju vežu brojne kontroverze, Evita Peron ostala je zapamćena kao jedna od najpopularnijih prvih dama svijeta u povijesti, osobito zbog požrtvovnosti i pomoći najsiromašnijim slojevima i ženama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Madonna