CRNA PTICA

[VIDEO] Pogledajte rijetku NASA-inu snimku najbržeg aviona na svijetu u povijesti

30.08.2017 u 17:22

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA objavila je ovih dana rijetku snimku vojnog zrakoplova Lockheed SR-71 Blackbird koji se zbog maksimalne brzine veće od 3,2 Macha (3500 km/h) smatra najbržim avionom koji je postojao

Lockheed SR-71 bio je napredni strateški izviđački zrakoplov velikog doleta, brzine veće od 3,2 Macha, a razvijan je pod okriljem velike tajnosti unutar tzv. crnih projekata iz zrakoplova Lockheed A-12 te je zbog toga nazvan Crna ptica, dok ga je posada nazivala Habu, po jednoj vrsti zmije.

Za mnoga revolucionarna rješenja na ovom zrakoplovu zaslužan je legendarni zrakoplovni inženjer Clarence Johnson, dugogodišnji voditelj čuvenog Lockheedovog razvojnog odjela Skunk Works.

Obrambene osobine zrakoplova bile su njegova brzina, velika operativna visina leta, odnosno znatno sniženi radarski odraz tzv. stealth tehnologije koja zrakoplov čini gotovo nevidljivim za radar, što je važna inovacija u svijetu aeronautičkog inženjerstva, kasnije značajno unaprijeđena i danas korištena na naprednim nevidljivim zrakoplovima.

Najbrži avion na svijetu postizao je brzinu od 3500 kilometara na sat Izvor: Društvene mreže / Autor: Business Insider

Ako je bio napadnut raketom zemlja-zrak, zrakoplov bi jednostavno trebao povećati svoju brzinu, što je bilo dovoljno za nadvladavanje rakete. 

SR-71 bio je u službi od 1964. do 1998., no 12 od 32 zrakoplova su uništena u nesrećama, iako niti jedan nije oboren u neprijateljskim akcijama. SR-71 je držao svjetski rekord u brzini letenja do 1976. godine.

Nasljednik ove letjelice, Lockheed SR-72, trenutno je u izradi.