operacija bagration

[VIDEO] Ne, ovo nije filmski set budućeg holivudskog spektakla, već rekonstrukcija odlučujuće bitke Drugog svjetskog rata

05.07.2018 u 17:57

Bionic
Reading

Nedaleko od bjeloruskog mjesta Grodno prošlog tjedna na spektakularan način uprizorena je bitka iz Drugog svjetskog rata, tzv. operacija Bagration, tijekom koje je sovjetska Crvena armija prije točno 74 godine nanijela teške poraze nacistima te izbila na samu granicu Trećeg Reicha

Za spektakularno oživljavanje bespoštedne bitke zaslužno je stotinjak entuzijasta i ljubitelja povijesti iz Bjelorusije koji su pred znatiželjnim gledateljima uprizorili borbu prsa o prsa.

Bitka je odigrana nedaleko od muzeja Staljinove linije, pojasa utvrđenja na zapadnoj granici nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, čija je izgradnja započela 20-ih godina prošlog stoljeća, a koja se sastojala od betonskih bunkera i strojničkih uporišta.

Uprizorenje bitaka iz prošlosti u svijetu je vrlo raširen hobi poznat po nazivu reenactment, a među entuzijastima koji sudjeluju u rekonstrukcijama borbi upravo su najpopularnije bitke koje datiraju iz Drugog svjetskog rata.

Valja napomenuti kako je riječ o apolitičnom hobiju u kojem sudionici do najsitnijih detalja na autentičan način dočaravaju povijesne događaje. Skupine koje dočaravaju takve bitke učestalo sudjeluju u dokumentarnim i igranim filmovima, a nama najbliži poligon za oživljavanje bitaka nalazi se u Sloveniji.

  • +13
Rekonstrukcija bitke iz Drugog svjetskog rata Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Operacija Bagration, koju su prošli tjedan oživili bjeloruski entuzijasti, bila je glavni napad sovjetskih snaga u ljeto 1944. godine protiv nacista na Istočnom frontu, a uprizoruje se svake godine pred tisućama gledatelja.

Uprizorenje bitke za oslobođenje Bjelorusije Izvor: Društvene mreže / Autor: belarusvision

Krajnje odlučna akcija sovjetskih snaga, koje su Nijemci gotovo jednakom žestinom nastojali spriječiti da izađu na granice same Njemačke, rezultirala je uništenjem njemačke Grupe armija Centar i jednim od najtežih poraza Wehrmachta tijekom Drugog svjetskog rata, čime su sovjetske snage oslobodile Bjelorusiju i došle na samu granicu Trećeg Reicha.

Operacija Bagration je u dogovoru sa SAD-om i Velikom Britanijom otpočela 22. lipnja 1944. godine, ubrzo nakon što su se 6. lipnja 1944. godine saveznici iskrcali u Normandiji.