PREVENCIJA

[VIDEO] Muslimanske patrole počele nadgledati njujorške četvrti

06.05.2019 u 18:27

Bionic
Reading

U New Yorku je ovih dana osnovana Muslimanska patrola koja će preventivno djelovati na zaštiti muslimana u Brooklynu, jednoj od pet gradskih četvrti

Riječ je o nenaoružanoj civilnoj patroli koja će surađivati s policijom kako bi se pomoglo susjedima u izgradnji povjerenja prema muslimanima u zajednici.

Kako pišu tamošnji mediji, pojačana kampanja mržnje prema muslimanima nagnala je njujoršku policiju da određenih dana pojača patrole oko džamija i islamskih centara.

Maeen Ali, jedan od prvih pripadnika patrole, kazao je da se priključio skupini zbog zabrinutosti za sigurnost svoje djece, dok Noor Rabah, zamjenik predsjednika Muslimanske patrole, pojašnjava kako je riječ o vrsti građanske straže 'na steroidima'.

Izvor: Društvene mreže

Rabah je pojasnio kako pripadnici patrole nisu naoružani te kako je plan ovog volonterskog projekta nadgledanje tri islamske škole u Brooklynu, kao i obližnjih džamija te željezničkih postaja u Bay Ridgeu i Sunset Parku, gdje živi mnogobrojna muslimanska zajednica u New Yorku.

Muslimanska patrola zasad broji 30 pripadnika, posjeduje dva automobila, a plan je da se taj broj poveća na pet patrolnih vozila.

Skupina se financira samostalno od donacija kojima se nabavljaju automobili te odore za članove, a veliku pomoć u osnivanju patrole pružila je 72. policijska uprava održavši obuku za pripadnike.

Slične patrole već postoje u New Yorku, pa tako u hasidskim zajednicama na red pazi Shomrim, dok u četvrtima u kojima žive doseljenici iz Azije ulicama patrolira tzv. Azijska sigurnosna patrola.