SVE JE NACRTANO

[VIDEO/FOTO] Evo jednostavnog objašnjenja zašto most Cetina nije u ravnini i kako će se spojiti

12.01.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Koncem siječnja spojit će se most nad kanjonom rijeke Cetine, na obilaznici grada Omiša, kao jedan od najkompleksnijih građevinskih pothvata u hrvatskoj cestogradnji. Preostalo je 'potiskivanje' još jednog čeličnog segmenta duljine oko 12 metara

Hrvatske ceste kao investitor objavile su prigodni animirani video o tome zašto dva kraka mosta još uvijek nisu na jednakoj visini, čime se javnost intenzivno zabavlja proteklih nekoliko tjedana i o čemu su objavljeni deseci tekstova, uglavnom sa sumnjom hoće li segmenti uopće moći biti spojedni.

Objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno, tportal ga je objavio u reportaži s ovog gradilišta u studenom prošle godine: most ima različitu visinu na svojoj sredini i krajevima, pa kako izranja iz dvaju tunela - tako se i podiže u visinu.

'Nakon posljednjeg potiskivanja obje strane će biti na istoj visini, tako da će se moći međusobno spojiti i cijela konstrukcija konačno fiksirati na ležajeve', objavili su iz Hrvatskih cesta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatske ceste

Most Cetina, inače, gradi se na mjestu na kojemu se gotovo cijelo jedno desetljeće nalazio tunel koji je vodio 'u nigdje'. U vrlo kompleksnom zahvatu najprije je probijen tunel na drugoj strani kanjona, a potom je započela gradnja mosta jedinstvenog po tome što se oba njegova upornjaka nalaze upravo u tunelima.

Ova investicija je vrijedna oko 180 milijuna kuna i predstavlja manji dio desetljećima sanjane brze ceste između Trogira, Solina, Splita i Omiša. Ovaj segment prometnice trebao bi biti pušten u promet do turističke sezone.

  • +10
Most na Cetini 11.1.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL