IZGRADNJA TERMINALA

Viaduktu 390 mil. kuna vrijedan posao na Plesu

12.12.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Viadukt je danas izvijestio da je s francuskom tvrtkom Bouygues Batiment International potpisao ugovor o izgradnji prve faze novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb, vrijedan 390 milijuna kuna (bez PDV-a)

Viadukt je s tvrtkom Bouygues Batiment International potpisao ugovor o građenju, za izvođenje infrastrukturnih radova, vezano za projekt izgradnji prve faze novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb, navodi Viadukt u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Vrijednost radova iznosi 390 milijuna kuna, bez PDV-a. Rok završetka radova je 29 mjeseci od dana uvođenja u posao, navode iz Viadukta.

Koncesionar Zračne luke Zagreb, tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) je krajem prošlog tjedna preuzela upravljačka prava prava nad ZLZ-om, a tada je najavljeno da započinju i građevinski radovi koji će trajati tri godine. Izvođač radova bit će kompanija Bouygues Batiment International, zajedno s Viaduktom te drugim renomiranim hrvatskim građevinskim tvrtkama.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb potpisan je 11. travnja prošle godine.

Njime je francuski ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom.

U projekt će biti uloženo ukupno 331 milijun eura, od čega 243 milijuna eura u projektiranje i izgradnju novog putničkog temrinala, a 88 milijuna eura u održavanje aerodromske infrastrukture za sveukupnog trajanja koncesije.

Novi će putnički terminal, čije se otvaranje predviđa krajem 2016. godine, imati kapacitet za prihvat i otpremu pet milijuna putnika godišnje, što je tri milijuna putnika više od nego sada.

Konzorcij ZAIC, kojeg čine partneri Bouygues Batiment International, Aeroports de Paris Management, IFC - International Finance Corporation (koji je dio Svjetske banke), Marguerite - The 2020 European equity fond, turski TAV Airports te Viadukt, je nakon dobivanje koncesije registrirao tvrtku u Hrvatskoj - Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koja je i službeni upravitelj Zagrebačke zračne luke te je preuzela sva prava i obveze vezane za ugovor o koncesiji.