vojarna 'Pukovnik Marko Živković'

Izgradnja kompleksa za prihvat Rafalea teče prema planu, Plenković obišao kompleks

11.12.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Izgradnja infrastrukturnog kompleksa za uvođenje u operativnu uporabu 12 borbenih aviona Rafale u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu teče planiranom dinamikom, a u ponedjeljak je kompleks vrijedan nešto manje od 37 milijuna eura obišao premijer Andrej Plenković

Uz premijera su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji su u izjavi novinarima po obilasku kompleksa ukupne površine oko 20.000 metara četvornih izrazili zadovoljstvo viđenim te dinamikom radova.

Prva četiri aviona Rafale u Hrvatsku bi trebala stići u travnju i svibnju, a potom po jedan kako će biti dovršavani, potvrdio je Anušić te naveo da cijeli kompleks za njihov prihvat vrijedi nešto manje od 37 milijuna eura, a bit će završen na vrijeme.

Završetak radova na infrastrukturi za uvođenje u operativnu uporabu Rafalea predviđen je do kraja prvog kvartala iduće godine, a obuhvaća izgradnju nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangara za smještaj aviona.

  • +38
Plenković i Anušić obišli vojarnu na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Hangar za održavanje bit će namijenjen za redovno i korektivno održavanje do četiri aviona istovremeno, a na katu će se nalaziti prostorije za tehničko osoblje koje u njemu radi, a u hangaru za održavanje motora bit će namjenski radionički i testni te uredski prostori.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved rekao je da se s radošću iščekuje dolazak prvih borbenih zrakoplova. Podsjetivši da je u Hrvatsku stigao i prvi kontingent borbenih oklopnih vozila Bradley, poručio je kako je sve to snažna poruka Vlade usmjerena prema jačanju borbenih sposobnosti Oružanih snaga.

Zadovoljstvo viđenim izrazili su i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec koji su naglasili kompleksnost infrastrukture nužne uz borbene zrakoplove.

"Sve to zajedno dat će nam jednu novu sposobnost, sposobnost zaštite i obrane hrvatskog neba i za sada projekt ide planiranom dinamikom. Nadamo se da ćemo po planu uskoro imati priliku vidjeti i naše avione u zraku", rekao je Hranj.